Znojmo prodává městské byty. Narušilo tím místní realitní trh

Znojmo - Znojemský realitní trh nabízí velmi levné byty. Město se naplno pustilo do prodeje městských bytů a spolu s nimi nabízí ještě více než stovku prázdných bytů. O ty se může za nízkou odhadní cenu přihlásit prakticky kdokoli. Výsledkem je téměř zastavený prodej všech ostatních znojemských bytů.

Svůj byt se už delší dobu snaží prodat také Vlasta Keppertová. Zatím neúspěšně. „Byt prodáváme déle jak tři měsíce a už jsme ho museli dvakrát zlevnit. Je po rekonstrukci, ale nedaří se nám ho prodat,“ postěžovala si Keppertová. Za 2+1 nedaleko centra města žádá prodejkyně milion a sto tisíc korun. Zájemci ale takovou částku nechtějí zaplatit. Sama však do rekonstrukce bytu investovala více než čtvrt milionu korun.

Jen o pár vchodů dál totiž prodává své byty město, a to pouze za odhadní cenu. Za stejně velký byt si Znojmo žádá přes 400 tisíc korun. Vyhrává ale nejvyšší nabídka. Kvůli konkurenci levných městských bytů se tak nedaří prodat byt nejednomu obyvateli Znojma. Městské byty tlačí ceny dolů. „Celkově je volně na prodej 120 bytů. Prodávat se budou po etapách, teď je v nabídce prvních dvaatřicet. Nejnižší cena vychází ze znaleckého posudku,“ vysvětlila prodej městských nemovitostí znojemská mluvčí Zuzana Pastrňáková. Na webu města se již objevila první nabídka nemovitostí.

Byty na Znojemsku tak ztrácejí na ceně. Hodnota nemovitostí jde dolů, za což může například i vysoká nezaměstnanost, která řadu lidí přinutila k odstěhování za prací do jiných měst. Realitní kanceláře musí prodávat byty pod cenou, i tak často není jednoduché byt či dům vůbec prodat.

Kolik stojí byty v jiných jihomoravských městech?

Podobná situace jako ve Znojmě panuje i v Hodoníně. Obě města se na jihu Moravy potýkají s nejvyšší nezaměstnaností. Podle realitního serveru S reality se cena za byt 3+1 v osobním vlastnictví v panelovém domě pohybuje často pod jedním milionem. Zájemci mají v Hodoníně k dispozici širokou nabídku bytů, často již po slevě. Pořízení podobného bydlení tu vyjde na 850 tisíc až 1,2 milionu korun.

Ceny bydlení jsou nízké také v Břeclavi. I zde je nabídka panelových bytů 3+1 v ceně pod milion korun široká. Pořídit si tu podobný byt do osobního vlastnictví je možné od 600 tisíc korun. Vyšší hodnotu mají už nemovitosti v Blansku nebo ve Vyškově. Částečně za to může i lepší dostupnost krajského města. V obou těchto lokalitách se dá podobný panelový byt pořídit za 1,4 milionu korun.

Nejdražší bydlení je samozřejmě v Brně. Pořízení vlastního bytu tu v okrajových městských částech vyjde téměř na dva miliony korun. Cena se odvíjí od stavu bytu i lokality. Novější byty blíže městskému centru mohou stát i tři miliony.