Jihomoravští zastupitelé schválili nové zadání budoucích zásad územního rozvoje

Jižní Morava - Krajští zastupitelé se shodli na tom, že jihomoravští úředníci mohou začít pracovat na úpravách v územním plánu kraje. Zásady územního rozvoje zrušil loni Nejvyšší správní soud. Na jihu Moravy tak nemohou zatím vznikat některé důležité dopravní stavby.

„Dopředu je nám jasné, že nebude spokojeno sto procent obcí a sto procent občanů, ale uděláme všechno pro to, aby zásady územního rozvoje znovu neskončily u soudu, nedej bože, aby je znovu příslušný správní soud zrušil jako celek,“ prohlásil jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Dnešní hlasování krajských zastupitelů proběhlo překvapivě rychle a bez námitek. Téměř všichni přítomní zastupitelé nové zadání podpořili.

Hovoří jihomoravský hejtman Michal Hašek (zdroj: ČT24)

Územní plán má na starosti radní Antonín Tesařík (KDU-ČSL). Ten od začátku roku komunikoval s jednotlivými obcemi, které se v minulosti proti krajskému územnímu plánu ohradily. Doposud jednal se zástupci asi padesátky obcí. „Všichni si uvědomují, že kraji chybí zásadní a klíčový dokument, který může zbrzdit hospodářský rozvoj,“ řekl Tesařík.

Obcím vadí především hluk a prašnost z nadměrné dopravy

V původních zásadách územního rozvoje vadily obcím především některé dopravní stavby. „Týká se to známé silnice R43 z Brna na Svitavy, jihovýchodní a jihozápadní oblasti Brna a rychlostní komunikace R52 z Pohořelic na Mikulov,“ připomenul na začátku roku Tesařík. Stále zůstává nespokojená asi desítka obcí, mezi nimi například Ostopovice, Modřice nebo Tvarožná. „Zadání se změnilo spíš kosmeticky. Dál platí, že ho není možné považovat za kvalitní,“ uvedl starosta Ostopovic Jan Symon (nez.).

O zásadách hovoří starosta Ostopovic Jan Symon (nez.) (zdroj: ČT24)

Podle představitelů nespokojených obcí nepřinesou nové zásady žádné konkrétní úpravy, které by zamezily nadměrné hlučnosti a prašnosti v souvislosti s hustou dopravou v jejich obcích. „Pokud zásady územního rozvoje budou dál zcela ignorovat skutečnost, že na jihu brněnské aglomerace jsou desetitisíce lidí vystaveny nadlimitním hodnotám hluku a prachu, může se stát ledacos. Ale nechci předjímat,“ naznačil možné negativní dopady jednání Symon. Zastupitelé ale tvrdí, že konkrétním problematickým tématům se budou ještě věnovat. „Je pravda, že kraj komunikuje víc než dříve, ale bohužel to zatím není doprovázeno nějakými výsledky,“ konstatoval Symon.

Proti původním zásadám se ohradilo celkem čtrnáct obcí a třináct jednotlivců. Po jejich zrušení Nejvyšším správním soudem čeká aktuálně Jihomoravský kraj na verdikt Ústavního soudu. Už od loňského roku ale zároveň Jihomoravský kraj pracuje na nových zásadách územního rozvoje, které by měly vycházet z připomínek jednotlivých obcí.

Jihomoravský kraj si před nedávnem najal i řadu odborníků z oblasti práva, kteří mají kraji pomoci s prosazením zásad územního rozvoje. Tendr na právní služby za pět milionů korun měl Jihomoravskému kraji urychlit cestu k novým zásadám územního rozvoje.

Základní materiál pro nový krajský územní plán by měl být hotový na konci příštího roku. Po nutném připomínkování by definitivní podoba územních zásad mohla být jasná v roce 2015.