Další případy kopírování údajů z kreditních karet. Na jihu Moravy je jich už sedm

Brno/Břeclav - Letos se na jihu Moravy objevilo už sedm případů zneužití platebních karet. Poslední tři okradení se přihlásili břeclavské policii. Poté, co si vybrali peníze z místního bankomatu, někdo vybral jejich peníze na Tchaj-wanu. Na jihomoravském bankomatu bylo totiž nainstalované tzv. skimmovací zařízení, které kopíruje údaje z karet.

„Přišla jsem o deset tisíc korun. Volali mi, jestli jsem na Tchaj-wanu, že někdo vybírá mou kartou,“ vypráví jedna z okradených Veronika Schallenbergerová. Ačkoliv dodržuje všechna bezpečnostní pravidla a svůj pin kód by nikomu neřekla, přesto ji okradli. „Na bankomatu jsem si ničeho nevšimla,“ tvrdí Schallenbergerová.

Bankomatů, na kterých může být nainstalováno snímací zařízení, může být vícero. „Máme podezření na dva bankomaty ve městě. Samotná zařízení jsme na nich ale už nenašli,“ říká mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová. Břeclavští policisté dnes preventivně zkontrolovali všechny bankomaty ve městě.

Co je to skimming?

Skimming je termín pro kopírování údajů z kreditních karet. Malé elektronické zařízení (skimmer) nainstaluje zloděj na bankomat. Dnes už může skimmovací zařízení vypadat stejně jako zelený nástavec, který banky instalují na místa, kudy se vkládá do bankomatu karta. V podobných případech banka svým klientům obvykle škodu uhradí.

Kradlo se i v centru Brna, a to přes Kalifornii

Na začátku února se skimmovací zařízení objevilo na bankomatu České spořitelny, a to přímo v sídle banky na Panské ulici v centru Brna. Jeden z klientů přišel o dvacet tisíc korun, které si neznámý zloděj vybral v Kalifornii.

Díky nastavenému limitu se zloději nepodařilo vybrat vyšší částku. Při podezřelém výběru v zahraničí banka obvykle klienta kontaktuje, zda se skutečně v zahraničí vyskytuje. Kartu při jakémkoliv podezření ze zneužití preventivně zablokuje.