Soud rozhodl o prodloužení vazby pro aktéry metanolové kauzy

Zlín - Šéfové lihové mafie znovu stanuli před zlínským okresním soudem. Rozhodlo se mimo jiné o prodloužení vazby pro Radka Březinu, který je společně se svým bratrem Tomášem spojován s obchodováním s nelegálním lihem. Stejný verdikt si vyslechli sourozenci Miroslav a Michal Klöselovi, kteří byli zapojeni do obchodu se smrtícím alkoholem. Ve vazbě zůstává nadále i distributor Likérky Drak Robert Sedlařík. Důvodem rozhodnutí soudu je obava, že by se obvinění mohli vyhýbat trestnímu stíhání.

Soudci jednali už od brzkého dopoledne. Před soudem stanuli bratři Miroslav a Michal Klöselovi, kteří jsou nejspíše spoluvinni za smrt čtyř obyvatel Havířova. Převzali 2 300 litrů jedu, na barely vylepili etikety likérky HP Premium z Hluboček na Olomoucku, kde pracovali. Alkohol pak prodali právě do Havířova, kde zabíjel.

Oba muži byli zaměstnanci likérky. Jejich činnost ale s výrobou nijak nesouvisí. „Byli u nás zaměstnáni jako řidiči, měli perfektní přehled o odběratelích,“ řekl spolumajitel likérky HP Premium Pavel Hemžský.

Oba bratři byli obviněni z obecného ohrožení. Hrozí jim až výjimečný trest. Ve vazbě i po dnešku zůstali. „Existuje obava, že by se mohli trestnímu stíhání vyhýbat,“ zdůvodnil rozsudek státní zástupce Jiří Zemek.

Sourozenci Březinovi patří do takzvané daňové alkoholové větve. Jejich alkohol sice nezabíjel, avšak daňovými úniky stát připravili o astronomické částky. Také oni zažádali o zrušení vazby, oba ve vazbě však zůstanou.

Radek Březina je považovaný za bosse české lihové mafie. Tomuto podnikateli mají patřit bezmála dva miliony litrů lihu, které policisté na podzim objevili v Olomouci, Valašském Meziříčí a Stojčíně na Pelhřimovsku.

Vazbu soud prodloužil i distributorovi Likérky Drak Robertu Sedlaříkovi, který měl stát za obřím skladem závadného alkoholu. Jediný muž, kterého se soud rozhodl propustit z vazby, je Tomáš Pantlík, který zřejmě spolupracoval s Březinovými.

Celostátní prohibici Češi až dosud nezažili

Metanolová aféra vypukla v září loňského roku, kdy během jednoho týdne zemřelo osm lidí. Takový rapidní nástup donutil ministra zdravotnictví k vyhlášení částečné prohibice, což se v historii České republiky stalo poprvé.

Metanolová kauza
Zdroj: ČT24

Policie v souvislosti s kauzou stíhá celkem asi sedmdesát osob, dvaatřicet jich bylo obviněno, a to většinou z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Mezi konzumenty stále kolují tisíce litrů nebezpečného alkoholu. Celkové odhady hovoří o tom, že závadného alkoholu bylo vyrobeno na patnáct tisíc litrů. Dvě třetiny z nich se už policii podařilo vypátrat. Spekuluje se o tom, že zbylých pět tisíc litrů v tichosti zlikvidovali sami distributoři.

„Z nějakého strachu z trestu, postihu nebo sankce se toho alkoholu zřejmě zbavili vylitím do kanalizace,“ uvedl v polovině ledna šéf zlínského vyšetřovacího týmu Metyl Jindřich Kučera.

Vyšetřování bude trvat ještě čtyři až pět měsíců

Policie stále rozkrývá rozsáhlou síť distributorů, prodejců a výrobců alkoholu. Vyšetřování bude trvat ještě čtyři až pět měsíců. Podle slov státního zástupce Romana Kafky nebudou státní zástupci až do konce vyšetřování veřejně vystupovat. Soudní řízení s hlavními obviněnými začne v druhé polovině letošního roku.

Část obchodníků míní, že kontrolní orgány už v minulosti podcenily situaci. Podle slov prodejců se policie měla místo na renomované lihovarníky zaměřit na černý trh. Vláda v souvislosti s metanolovou kauzou plánuje případná omezení prodeje alkoholu na stáncích a v automatech.