Lidé odvolili, začíná sčítání hlasů

Jižní Morava/Zlínský kraj - První přímá volba prezidenta vrcholí. Dnešní den rozhodne o budoucím nástupci na Hradě. Úderem druhé hodiny se uzavřely volební místnosti po celé republice. Začíná sčítání hlasů, které by odhadem mohlo skončit o půl čtvrté odpoledne.

Aktuálně jsou v Jihomoravském kraji i Zlínském kraji sečteny tři čtvrtiny volebních okrsků. Na jihu Moravy prozatím vítězí Miloš Zeman. To platí i pro Zlínský kraj. V obou lokalitách vede Miloš Zeman vůči Karlu Schwarzenbergovi v poměru 3:2. Volební účast se na východě Moravy pohybuje těsně pod hranicí 60 procent, v Jihomoravském kraji tuto hranici překonala. Na jihu Moravy vede Karel Schwarzenberg například v Brně.

První výsledky získal Český statistický úřad hned 15 minut po uzavření volebních místností. Především zástupci z menších okrsků doručili výsledky rychleji než ostatní. Kdo se stane novou hlavou státu, by mohlo být jasné o půl čtvrté odpoledne, přičemž rozhodnout mohou také hlasy ze zahraničí. Aktuální počasí může částečně komplikovat dopravu, jinak ale druhé kolo voleb probíhá bez obtíží.

Pátek byl pro prezidentskou volbu úspěšnější

Poslední den prezidentských voleb začal otevřením volebních místností po celém Jihomoravském i Zlínském kraji. Včerejšek nabídl ještě vyšší voličskou účast, než tomu bylo v prvním kole prezidentské volby. Jen na jihu Moravy si první den volby nenechalo ujít na 41,8 procent registrovaných voličů. Oproti předchozímu kolu je to nárůst o 1,5 procenta.

Výjimečná situace nastala v obci Ochoz u Brna, kde hned v první den voleb dorazilo celých 70 procent voličů. Je to ještě o dvě procenta více, než v obou dnech prvního kola prezidentských voleb. Naopak nízký zájem zaregistrovala městská část Brno-střed, kde k urnám doposud přišlo odhadem 12 procent registrovaných voličů. Je to způsobeno tím, že magistrát v centru města nabízí úřední adresu značné části lidí bez přístřeší. S jejich volební disciplínou ale komise příliš nepočítá.

Jen na jihu Moravy je celkem 1 409 volebních okrsků. V sousedním Zlínském kraji se hlasovalo v méně než polovině místností. Svoji urnu tu vyhodnocuje každý z 684 volebních okrsků.

Druhé kolo prezidentských voleb rozhodne
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Netradičně temnou volbu zažili včera voliči na brněnské základní škole na ulici Zemědělská, kde vypadl elektrický proud. Volilo se tu tedy při svíčkách a komise si musela na doklady svítit baterkou. Jinak se ale průběh voleb zatím obešel bez větších komplikací. Brněnští strážníci sice hned na začátku volby museli řešit tři menší slovní potyčky, vše se ale nakonec vyřešilo smírnou cestou. Případná podezření ohledně pravosti voličských průkazů byla také vyvrácena.

Nepodpořil ani jednoho z kandidátů, raději zůstal doma

Ačkoliv je volební účast v prezidentských volbách nadprůměrná, i v tomto případě se najdou výjimky. Jednou z nich je čtyřiadvacetiletý David Mikulášek ze Zlína. Místo volebního rozhodnutí dnes raději vyplňoval daňové přiznání. „Jsem smutný z toho, že jsem si nemohl vybrat,“ připustil Mikulášek, jemuž vadila například agresivní volební kampaň i následná polarizace české společnosti.

U obou kandidátů mu vadí především pokrytectví a jejich postoj k Evropské unii. Bojkotovat druhé kolo se rozhodl zcela záměrně. Jeho kandidát z prvního kola totiž nepostoupil, a proto si nyní už nebyl schopen vybrat. „V kole druhém nevidím žádné menší zlo, vidím jen dvě větší zla,“ řekl Mikulášek. Přestože dnes udělal výjimku, od svých osmnácti let dosud žádné volby nevynechal.

Kdy nastoupí nový prezident na Hrad?

Vítěz druhého kola prezidentských voleb nastoupí do funkce po složení slibu v pátek 8. března, tedy den poté, co vyprší mandát současnému prezidentovi.