Šéf strážníků pro ČT: Obvinění je vykonstruované a směšné

Brno – Ředitel brněnské městské policie Jaroslav Přikryl v rozhovoru pro Českou televizi označil své trestní stíhání za absurdní. Státní zástupce jej viní z toho, že nezákonně odpouštěl přestupky svým známým. Přikryl dnes odmítl, že by kvůli stíhání rezignoval – o jeho vině prý může rozhodnout jedině soud.

Podle státního zástupce Přikryl zneužil pravomoc úřední osoby, když zastavil vyřizování dopravních přestupků svých známých. V jednom případě Přikryl zastavil projednávání pokuty řidiči, který vezl těhotnou ženu do porodnice a špatně zaparkoval, v druhém případě šlo o pořadatele přehlídky ohňostrojů Ignis Brunensis, který vjel do zákazu u Brněnské přehrady.

Přikryl poprvé přišel s vysvětlením svého postupu. „Já jsem rozhodl pouze o tom, na co mám pravomoc, a ve prospěch těch lidí, o kterých se strážníci domnívali, že spáchali přestupek. Dotyční měli výjimky, a pokud by je umístili, tak jak měli, nemohlo by k tomuto stíhání nikdy dojít,“ hájil svůj postup. Řidič parkující před porodnicí podle něj jednal v krajní nouzi, druhý zase viditelně neumístil platné povolení k vjezdu.

To, že šlo o jeho známé, podle něj v zastavení případů nehrálo žádnou roli. "Co je špatného na tom, když řeknu: Ano, vy jste se nemohli dopustit přestupku, když máte výjimku. Nezáleží přece na tom, jestli jste nebo nejste můj známý," tvrdil.

Ředitel MP Brno Jaroslav Přikryl o obvinění (zdroj: ČT24)

Přikryl dodal, že celé trestní stíhání považuje za absurdní. „Stíhání vůbec nic neznamená, o vině rozhoduje soud. Já jsem přesvědčen o tom, že pokud se to vůbec dostane k soudu, tak se na to můžu těšit,“ zdůvodnil. Právě kvůli tomu, že je přesvědčený o svojí nevině, nehodlá na místo ředitele brněnské městské policie rezignovat.

„Trestní řízení je vedeno důvodně. Hodnotit důkazy v současném stadiu nebudeme,“ reagoval mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma.

Za šéfa strážníků se v minulosti postavil také primátor. „S ohledem na presumpci neviny a teprve včera obdrženou informaci nebudu dělat nyní žádné rozhodnutí. Vyčkám na průběh a závěry vyšetřování,“ řekl Roman Onderka (ČSSD).