Pustevny ozdobí ledové a sněhové sochy. Vůbec poprvé tvoří i děti

Pustevny (Vsetínsko) - S pomocí motorových pil a seker tvoří umělci na Pustevnách už několik dní ledové a sněhové sochy. Vedle profesionálních sochařů budou vůbec poprvé v tvorbě ledových monumentů soupeřit také děti. Sympozium Sněhové království každoročně navštíví tisíce lidí.

Už popatnácté se Pustevny v Beskydech staly centrem sochařského sympozia, na němž se sochaři mistrně ohání především motorovými pilami a sekerami. Pod rukama třicítky umělců z několika zemí vznikají tři sněhové a osm ledových soch.

Díky velkokapacitnímu stanu a výrobě ledu v mrazírnách je sympozium nezávislé na počasí. „Sněhové sochy budou vytvářet až čtyřčlenné týmy, a to ze sněhových válců o průměru tři metry. Tři metry budou měřit i na výšku, vážit budou 11 tun. Ledové sochy se budou vyrábět z 20 kusů ledových bloků o celkové hmotnosti až 1 000 kilogramů. Pracovat s nimi budou dvoučlenné týmy,“ prozradila za organizátory Dagmar Hrabalová. Návštěvníci se letos mohou těšit třeba na sochy pojmenované Šašek a královna nebo Doba krychlová. Chybět nebude ani ledový trůn.

Letos poprvé se sympozium otevřelo také pro školní týmy. Desetičlenná družstva ze základních a uměleckých škol budou ledové sochy tesat o víkendu.

Na Pustevnách vrcholí přípravy na ledové sochařské sympozium (zdroj: ČT24)

Za čtrnáct let více než 160 soch – taková je bilance tradiční sochařské události. „Probudili jsme sněhovou tvořivost v celé republice i na Slovensku. V současné době vznikají sněhové sošky u škol a ve městech. Sochy v průběhu 14 let zhlédlo kolem 150 tisíc návštěvníků,“ řekl organizátor Miroslav Hrabal. Nápor návštěvníků zažívá akce především o víkendech. Parkoviště k lyžařskému středisku bývají plná a řidiči parkují všude, kde se objeví volné místo.

Program Sněhového království 2013

Pátek 11. 1. - Pokračování v tvorbě soch

Sobota 12. 1. - Pokračování práce sochařů

9:00 Příjezd sochařů na místo a zahájení finálních prací

Neděle 13. 1. - Pokračování práce sochařů

9:00 Příjezd sochařů na místo, prezentace dokončených soch

12:00 Hodnocení odborné poroty

14:00 Vyhlášení vítězů soutěží a hlasování diváků za účasti představitelů Zlínského kraje

16:00 Ukončení programu

Pondělí 14. 1. až pátek 18. 1. – Výstava soch

Sobota 19. 1. – Finální soutěž škol

Neděle 20. 1. – Výstava soch 10:00 – 16:00