Díky prezidentské amnestii se vězení vyhne i manžel Heleny Fibingerové

Jihomoravský a Zlínský kraj - Díky prezidentské amnestii se vymaže trest stovkám odsouzených na jihu Moravy a ve Zlínském kraji. Beztrestní nebo částečně beztrestní ale nebudou jen ti, kteří pykali za mřížemi, ale i podmíněně odsouzení nebo třeba senioři s trestem nižším než deset let. Mezi nimi bude s největší pravděpodobností i Jaroslav Šmíd, manžel někdejší koulařky Heleny Fibingerové, který si měl odsedět tři a půl roku za smrt cyklisty. Toho srazil opilý svým autem. Šmíd, který má přerušený trest ze zdravotních důvodů, se tak letos v červnu už do vězení zřejmě nevrátí.

„Jaroslavu Šmídovi bude osmdesát let a dostal tříapůlletý trest, takže si myslím, že se jej na devadesát devět procent amnestie týká,“ uvedl Šmídův právník Richard Maleček. Tragédie, za kterou si měl odpykat ve vězení tři a půl roku, se odehrála 24. listopadu 2009 mezi Vnorovami a Strážnicí na Hodonínsku. Při bouračce srazil Jaroslav Šmíd cyklistu a otce tří dětí Karla P. Podle policie Šmíd zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy viditelnosti. Cyklista zemřel ještě před příjezdem záchranky. Manželovi bývalé koulařky policie zadržela řidičák, navíc nadýchal 1,3 promile alkoholu. Byl pak opakovaně znovu přistižen za volantem. Jediné, co tak zůstane v platnosti, je odškodné, které bude muset rodině usmrceného cyklisty zaplatit.

Jako na člověka, který nebyl nikdy odsouzen, se bude pravděpodobně hledět i na někdejšího starostu Blatnice pod svatým Antonínkem Jaroslava Vavříka. Ten dostal tříletou podmínku za to, že obci svou nedbalostí způsobil dvacetimilionový dluh. Pro vedení obce, které jej bude muset až do roku 2019 splácet, žádná dobrá zpráva. A to i přesto, že musí Vavřík do kasy obce vrátit 2,3 milionů korun. Navíc vedle náhrady škody i po amnestii nesmí pracovat ve státní správě a samosprávě. „Na tuto část rozsudku se amnestie nevztahuje,“ uvedl státní zástupce Jan Petrásek.

Bývalý starosta Josef Vavřík
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Amnestie se vztahuje i na sociální pracovnice Leu Petříčkovou a Evu Babičkovou, které dostaly podmínečný trest za to, že nedohlížely řádně na rodinu malého Dominika. Tohoto chlapce rodiče málem utýrali k smrti. Na starost měly sociální pracovnice jeho rodinu v době, kdy jej rodiče mučili hlady a fyzicky ho nepřiměřeně trestali.

Vězení by se mohl kvůli vyhlášené amnestii prezidenta Václava Klause vyhnout také bývalý náměstek primátorky Zlína Martin Janečka (dříve ČSSD). Brněnský krajský soud ho loni v listopadu odsoudil za podplácení insolvenčního správce na dva roky vězení a k peněžitému trestu 400 000 korun. Dvouletý trest vězení a pokuty dostali i jeho komplicové Radek Dvořák a Janečkův švagr Dalibor Kučera, který byl místopředsedou Fotbalové asociace ČR. "Janečka měl v těchto dnech do věznice nastoupit. Zatím však nebylo rozhodnuto, zda se na něj amnestie vztahuje, řekla dnes mluvčí brněnského městského soudu Gabriela Stočková.

Trojice chtěla podle rozsudku podplatit insolvenčního správce věřitelské firmy, který vymáhal po Janečkově společnosti Square Transaction dluh 30 milionů korun. Za úplatek 750 000 korun měl správce tento vysoký dluh administrativně snížit přibližně na šest milionů korun. Správce se však místo přijetí peněz obrátil na policii. Podle vyšetřování jednal právník Dvořák podle pokynů svých zaměstnavatelů, tedy Janečky jako předsedy představenstva a místopředsedy představenstva Kučery. Odsouzení vinu odmítli. Janečka poté rezignoval na svůj post zlínského městského zastupitele. Členem zastupitelem byl od roku 1998, od roku 2002 do roku 2010 byl uvolněným prvním náměstkem primátora.

Martin Janečka
Zdroj: ČT24

Brány věznic v České republice by kvůli vyhlášené amnestii podle předběžného odhadu mohlo opustit až 7 000 odsouzených. Prvními propuštěnými byly dnes dvě ženy z věznice v Teplicích. V České republice je v současné době za mřížemi zhruba 23 000 lidí.

Ve věznici v Brně-Bohunicích by se amnestie, jež byla vyhlášena prezidentem Václavem Klausem, mohla týkat asi 150 odsouzených lidí. Od dopoledne v ní pracuje tým 11 soudců a 5 soudních zapisovatelek, který projednává spisy k jednotlivým kauzám. Na soudcích nyní je, aby spisy s rozsudky prostudovali a zhodnotili, na které z vězňů se amnestie vztahuje. Kdy by brány tohoto zařízení mohl opustit první propuštěný, není doposud známo. Celkem je ve věznici přibližně tisíc vězňů. Jinak amnestii řeší ve věznici v Kuřimi na Brněnsku, kde spisy desítek odsouzených, jichž by se amnestie hlavy státu mohla týkat, převezli k projednání na Okresní soud Brno-venkov.    

Amnestie prezidenta republiky ze dne 1. 1. 2013

Čl. I

Prominutí a zahlazení některých nepodmíněných trestů

(1) Promíjím nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody nebo jejich zbytky, pokud byly pravomocně uloženy před 1. lednem 2013 ve výměře nepřevyšující jeden rok.

(2) Promíjím nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody nebo jejich zbytky, pokud byly pravomocně uloženy před 1. lednem 2013 a pokud osoba, které byl trest uložen, dosáhla či v roce 2013 má dosáhnout věku 75 let a zároveň jí byl uložen trest ve výměře nepřevyšující 10 let.

(3) Na osoby, kterým se promíjí trest podle odst. 1 a 2 se hledí, jako by odsouzeny nebyly.

Čl. II

Zastavení trestního stíhání

Nařizuji, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání, s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let.

Čl. III

Zmírnění některých nepodmíněných trestů odnětí svobody

(1) Promíjím s podmínkou, že se osoba, které byl trest prominut, nedopustí trestného činu v době odpovídající lhůtě pro zahlazení odsouzení, nepodmíněné tresty odnětí svobody uvedené v odstavci 2 a 3 tohoto článku.

(2) Promíjím nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody nebo jejich zbytky, pokud byly tyto tresty pravomocně uloženy před 1. lednem 2013, pokud byl uložen trest nepřevyšující 24 měsíců a zároveň nebyl trest uložen

a)  za zločin, při němž byla způsobena smrt nebo těžká újma na zdraví, nebo

b)  za zločin proti životu a zdraví, proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti, anebo proti rodině a dětem, nebo

c)  osobě, která kromě trestné činnosti, o níž se rozhoduje podle tohoto článku, byla v posledních pěti letech před 1. lednem 2013 odsouzena k nepodmíněnému trestu odnětí svobody nebo která byla v posledních pěti letech před 1. lednem 2013 propuštěna z výkonu trestu odnětí svobody, pokud se na ni nehledí, jako by odsouzena nebyla.

(3) Promíjím nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody nebo jejich zbytky, pokud byly pravomocně uloženy před 1. lednem 2013 a pokud byl uložen trest ve výměře nepřevyšující 36 měsíců a zároveň osoba, které byl trest uložen, dosáhla či v roce 2013 má dosáhnout věku 70 let.

(4) Jestliže prominutí trestu podle tohoto článku nelze vztáhnout na celou trestnou činnost, za niž byl uložen úhrnný nebo souhrnný trest, neužije se ho ani zčásti.

Čl. IV

Prominutí dalších trestů

(1) Promíjím podmíněně odložené tresty odnětí svobody pravomocně uložené před 1. lednem 2013 osobám, které

a)     dosáhly či v roce 2013 dosáhnou věk 70 let,

b)    osobám, kterým byl trest uložen ve výměře nepřevyšující dva roky.

(2) Promíjím nevykonané tresty obecně prospěšných prací nebo jejich zbytky a nevykonané tresty domácího vězení nebo jejich zbytky, pokud byly tyto tresty pravomocně uloženy před 1. lednem 2013.

(3) Na osoby, kterým se promíjí trest podle odst. 1 a 2, se hledí, jako by odsouzeny nebyly.

Čl. V

Společné ustanovení

Trestným činem se též rozumí provinění spáchané mladistvým a trestem též trestní opatření uložené mladistvému.

Václav Klaus
Prezident České republiky