Restaurátory vystřídali dekoratéři, Velehrad se chystá na Vánoce

Velehrad - Interiér velehradské baziliky je po čtyřech letech bez lešení. Nákladná rekonstrukce skončila přesně před vánočními svátky. Nyní se opravy přesunou na vnější plášť baziliky. Vánoční úklid a příprava dekorací, to jsou teď hlavní úkoly Velehradských.

Vánoční přípravy vrcholí nejen v domácnostech. Velehradská bazilika Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje se také připravuje na blížící se sváteční období. Adventní výzdoba, vánoční dekorace a příjemná atmosféra nesmějí chybět. Letos poprvé si navíc návštěvníci baziliky vychutnají interiér bez lešení.

No comment: Vánoční výzdoba ve velehradské bazilice (zdroj: ČT24)

„V obnoveném prostoru je najednou všechno slavnostnější, krásnější,“ popsal proměnu velehradské baziliky duchovní správce Petr Přádka. Ještě při červencových cyrilometodějských oslavách zavazelo uvnitř baziliky lešení. Nyní už naplno vynikne krása 80 metrů dlouhé hlavní lodě, která sahá do výšky 21 metrů.

„Celý prostor byl zašedlý a potemnělý. Ve freskách byly v některých místech i trhliny,“ popsal důvody rekonstrukce Přádka. Díky Norským fondům se zrestaurovalo na 750 metrů čtverečních stropních fresek a také osm soch v životní velikosti. Náklady se vyšplhaly na více než 650 tisíc eur. „Například mramory jsme museli uvést do původního lesku,“ doplnil Přádka.

Lešení v bazilice? To už je nyní minulost
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Jediným nedostatkem k dokonalé vánoční atmosféře je absence varhan. Původně se měly do baziliky vrátit už před Vánoci, ale jarní počasí se pro ladění tohoto náročného hudebního nástroje ukázalo jako vhodnější. „Čekáme na položení píšťal a následné vyladění celých varhan, což při teplotách pod deset stupňů není možné,“ vysvětlil Přádka.

O Štědrém dnu rozezní baziliku koncert

Do února bude chrámovou loď zdobit vánoční betlém. Na Štědrý den mohou návštěvníci zajít do velehradské baziliky pouze dopoledne. Následně se pro veřejnost otevře až v 23 hodin, před půlnoční mší. Na ní zazní tóny České mše vánoční od Jakuba Jana Ryby. Stejný koncert rozezní velehradskou baziliku ještě na Boží hod v 10 hodin dopoledne. Na Štěpána se mohou zájemci těšit na koncert skupiny Hradišťan.

První vánoční svátky v novém interiéru uvítá nejeden věřící. „Lidé se často ptali, kdy už ty opravy skončí,“ uvedl Přádka. Do léta příštího roku by se měl opravit také plášť baziliky. Na proměnu čeká i hlavní prostranství u baziliky, místo, kam ročně putují desetitisíce poutníků. Vše by se mělo stihnout do letních cyrilometodějských oslav.

Z historie velehradské baziliky

Cisterciácký klášter na Velehradě byl založen v roce 1202 a je nejstarším cisterciáckým klášterem na Moravě. V roce 1228 byla vysvěcena velehradská bazilika. Jedná se o nejvýznamnější poutní místo v České republice, které v rámci národní pouti na Velehrad navštíví desítky tisíc lidí.