VUT otevírá moderní komplex za více než jednu miliardu

Brno – Špičkové laboratoře, výukové sály i knihovny nabídne nový komplex Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií (FEKT) Vysokého učení technického (VUT) v Brně. Moderní areál vyrostl v kampusu Pod Palackého vrchem. Pro studenty to znamená, že po 53 letech bude mít fakulta jediné sídlo a nebude roztříštěná v několika budovách po celém městě.

Architektonickou dominantou celé stavby je kopule auly. „Aula je zajímavá nejen tím, že je architektonicky krásná, ale má také řadu výjimečných technických parametrů. Týká se to tepelné izolace, keramického opláštění i vhodně řešeného interiéru. Tento tvar prostoru vytváří speciální akustiku, takže by aula možná mohla sloužit i pro koncerty některých operních div,“ řekl generální ředitel OHL ŽS Michal Štefl. Architekti na stavbu použili moderní materiály a nezapomněli ani na vysazení zeleně na část pohledových střech.

Vyučující, doktorandy i další studenty ale daleko víc zajímá to, co nový komplex skrývá uvnitř. Jen laboratoře se rozkládají na ploše bezmála deseti tisíc metrů čtverečních. Do ostatních prostor se přestěhují učebny a knihovny. Budovu bude využívat více než 4 200 studentů VUT, špičkové podmínky nejvíce využijí pro svoje výzkumné a vývojové aktivity doktorandi.

Michal Štefl o zajímavostech stavby (zdroj: ČT24)

„Pro naši univerzitu má dobudování tohoto komplexu velký význam, protože se splnil sen všech absolventů. Po 53 letech jsme koncentrovali kompletní vědecké kapacity na jedno místo, a to do kampusu Pod Palackého vrchem. Studenti dostanou mimořádně kvalitní zázemí, budovy a laboratoře jsou na evropské úrovni,“ zhodnotil rektor VUT Karel Rais.

Moderní prostory vědcům umožní zapojit se do projektů Středoevropského technologického institutu CEITEC a dalších regionálních center pro elektrovýzkum. Naplno se provoz budovy spustí v podzimním semestru 2013, do konce následujícího semestru by se měla jednotlivá pracoviště do kampusu Pod Palackého vrchem postupně sestěhovat. Už v novém komplexu navíc škola otevře nové obory – konkrétně doktorský studijní program zaměřený na biomedicínské  technologie.

Přes 840 milionů korun získala univerzita z evropských fondů, zbytek nákladného projektu musela zaplatit ze svého. Vedle nového komplexu VUT dostavuje ještě Vědeckotechnický park profesora Lista, který má být dokončený na jaře příštího roku.