Ve Zlíně se opět protestovalo proti koalici s komunisty

Zlín – Ani měsíc po bouřlivém ustavujícím zasedání Zastupitelstva Zlínského kraje nekončí protesty proti KSČM. Ta kraji vládne po boku sociálních demokratů a zemanovců. Antikomunisté založili občanské sdružení Repelent 21. Název odkazuje na prostředek na hubení komárů a na číslo budovy, ve které kraj sídlí. Dnes odpoledne proto demonstrovalo asi 200 lidí před budovou zlínské radnice. Aktivisté chtějí v protestech pokračovat i v budoucnu.

Zlín je znovu plný tváří krajských politiků. Tentokrát ale proti jejich vůli. Billboardovou kampaní je popichují odpůrci komunistů ve vedení kraje. Termín dnešního protestu je nasnadě: „Aby se toho mohli zúčastnit i běžní lidé, kteří jinak musí být v dopoledních hodinách v práci. Ale datum rozhodně není žádná náhoda, jedná se o Den lidských práv,“ připomíná člen přípravného výboru občanského sdružení Richard Vodička. 

V Bílovicích vrcholily už včera přípravy rekvizit. Třeba seznamů obětí procesů z 50. let minulého století. Největším symbolem je ale masivní klec, ve které mohou zájemci podepisovat petici proti účasti komunistů na vedení kraje. Výzvu už podepsalo 8 tisíc lidí. 

První demonstraci pořádali protestující už při ustavujícím zasedání nového zastupitelstva 8 listopadu, v protestech chtějí podle svých slov pokračovat i dál.

NO COMMENT: Zlínský protest proti komunistům na hejtmanství (zdroj: ČT24)

V pětatřicetičlenném Zastupitelstvu Zlínského kraje jsou komunisté třetí nejsilnější. Mají devět hlasů, o tři méně než sociální demokraté a o pět více než zemanovci. Nejsilnější opoziční stranou je KDU-ČSL s deseti zastupiteli, mimo radu zůstaly také ODS a TOP se starosty. Koalice tak má k dispozici 25 hlasů. V radě má potom hlavní slovo ČSSD v čele s hejtmanem Stanislavem Mišákem, prvním náměstkem Jaroslavem Drozdem a čtyřmi radními. KSČM i SPOZ mají v radě po dvou zástupcích, ve vedení kraje je komunistický náměstek Ivan Mařák, čtvrtým náměstek je Lubomír Nečas ze SPOZ.

No comment: Přípravy na protest (zdroj: ČT24)