Je nám to líto, omlouvali se za poničení hrobů vandalové

Vranovice/Přibice – Momentální hloupý nápad přivedl dva opilé mladíky na hřbitovy v Přibicích a Vranovicích, kde poničili desítky hrobů. ČT se povedlo oba mladíky vypátrat a natočit s nimi exkluzivní rozhovory. Jakub Páviš i Karel Fechter svého činu litují.

Jakub Páviš v osudný den slavil 21. narozeniny. Spolu s Karlem Fechterem nejprve popíjeli v obou přibických hospodách a pak silně podnapilí a s lahvovými pivy v ruce zamířili na zdejší hřbitov. Sfoukávali tam svíčky, vysypávali urny, vyvraceli hroby a pak se přesunuli do Vranovic, kde jejich řádění pokračovalo. Mladíci na obou místech poničili přes sto hrobů.

„Kdyby to šlo, tak vrátím zpátky celý ten den. Lítostí se nedá vyjádřit, co jsme všechno způsobili. Hlavně starším lidem, je mi kvůli tomu opravdu těžko. Způsobili jsme jim takové neštěstí, ublížili jsme jim hlavně psychicky. Je mi to opravdu líto,“ popsal teprve osmnáctiletý Karel.

Oba mladíci se lidem z Vranovic a Přibic omlouvají (zdroj: ČT24)

„Mrzí mě to, oba jsme byli opilí, nevím, co nás to popadlo. Chci se omluvit všem, ale hlavně lidem ve Vranovicích a Přibicích. Zkusíme to oba dva uhradit, už jsme se na tom domluvili,“ dodal Páviš.

Hrob Pávišova otce v Přibicích zůstal nedotčený

Jedenadvacetiletý Jakub Páviš má na přibickém hřbitově pochovaného otce a další členy rodiny. Jejich hrobu se řádění nedotklo. "Pamatuji si, že když jsem šel v té řadě hrobů a nechtěl jsem žádný vynechat, tak mi Jakub řekl, ať jdu dál a toho hrobu se ani nedotýkám, protože patří jeho rodině. I svíčky zůstaly hořet na jejich hrobech," zavzpomínal Karel Fechter.

Mladíkům hrozí až dvouleté vězení

„Policisté nám říkali: tak si představ, že by to někdo udělal tobě. V cele jsem měl dost času přemýšlet, zamyslet se nad tím. Kdybych tam měl já hrob a někdo mi ho zničil, tak bych si vážně řekl, že ho zabiju, až ho potkám. Někdo určitě myslí na to, že až mě uvidí, tak mě zabije. Není to úplně snadné usínat s tím, že někdo si říká – počkej, až tě potkám, ty dostaneš krumpáčem přes hlavu,“ popsal svoje pocity Fechter. Sám se prý jen stěží dokáže do očí podívat vlastním rodičům. „I otec je na mě naštvaný. Po příjezdu z cely mě zbil s tím, že dělám ostudu. Měl pravdu,“ dodal.

Mladíci se k činu přiznali i kriminalistům. Teď čelí obvinění z výtržnictví, hanobení ostatků a poškození cizí věci. Policisté škodu oficiálně vyčíslili na 110 tisíc korun, reálná škoda je zřejmě vyšší. Přesnou částku určí až znalecký posudek. Mladíkům hrozí až dva roky ve vězení.

Ve Vranovicích už vandalismus nic nepřipomíná. Lidé si hroby v řádu několika dní opravili za pomoci zaměstnanců obce a kameníků.