Důvod odvolání šéfa brněnských památkářů je stále nejasný

Brno - K prvnímu prosinci končí ve své funkci ředitel brněnské pobočky Národního památkového ústavu Petr Kroupa. Zastoupit ho má jeho dosavadní náměstek pro památkovou péči Zdeněk Vácha. Dnešní schůzka generální ředitelky ústavu Naděždy Goryczkové s odvolaným Kroupou definitivní vysvětlení jeho odchodu nepřinesla.

Názorové rozdíly nebo prodlužování zahraničních cest, to jsou dva možné důvody odchodu ředitele brněnských památkářů. Ačkoliv podle oficiálního odůvodnění stojí za odchodem Kroupy jeho nehospodárné jednání na zahraničních výjezdech, spekuluje se spíše o neshodách mezi generální ředitelkou Národního památkového ústavu Goryczkovou a šéfem územního odborného pracoviště v Brně.

Goryczková odmítla důvody odvolání Petra Kroupy komentovat. „Je-li generální ředitel povinen přenášet kompetence na ředitele územních pracovišť, tak je to na základě jakési důvěry, odpovědnosti a spolehlivosti. Víc k tomu nechci říct,“ uzavřela téma odvolání po setkání obou aktérů v Brně Goryczková.

Minulý týden byl po šesti letech Petr Kroupa z funkce odvolán. Dříve totiž kritizoval celkovou reorganizaci moravského památkářství i názor Goryczkové, jež prosazovala oddělení hradů a zámků od památkové péče. Dnes už vyklízel svou kancelář.

Rozhovor s odvolaným Petrem Kroupou

Vidíte důvody vašeho odvolání jako oprávněné?

My jsme se dnes s paní generální ředitelkou domluvili, a já to dodržím, že se k tomu nebudeme vyjadřovat.

Už na počátku svého působení jste zastavil předražený projekt na opravu fasády lednického zámku. Jak na to vzpomínáte?

Byla to bezesporu úspora více než padesát milionů korun pro stát, takže stát by měl být asi rád, že ty peníze potom mohl použít na další památky.

Podařilo se vám přispět k tomu, že se řada projektů nakonec nerealizovala. Jedním z případů byly například podzemní garáže pod Zelným trhem.

Parafrázoval bych Jindřicha Kumpošta, který byl za první republiky hlavním architektem města Brna. „Mojí nejvýznamnější akcí jsou všechny ty, které jsem zarazil.“ Ty garáže byly teprve ve fázi žádání o územní řízení, takže město Brno jen přehodnotilo svou strategii. Když jsem nastoupil, tak první týdny jsem se snažil zamezit zbourání domu U Sedmi švábů. Už to ale bylo tak daleko, že ačkoliv jsme se dostali až na nejvyšší místa, zjistili jsme, že už není možné tomu zabránit. Je tedy i řada věcí, které se mi nepodařily, a právě dům U Sedmi švábů je jednou z nich.

A co se vám naopak povedlo zastavit?

Celý Národní památkový ústav se například podílel na korekci projektu Mendlova náměstí, kde měly být opravdu megalomanské stavby. Měly tam stát obrovské budovy i mimoúrovňové křižovatky. Po té korekci tam sice něco vyroste, ale bude to v normálních mezích. Teď se například snažíme korigovat hmotu a výšku budov, které mají vyrůst v novém business centru vedle Vaňkovky. Také se snažíme zamezit zásadní přestavbě obchodního domu Centrum. Už dříve jsme se vyjádřili nepříznivě k možnosti jeho nadstavení o dvě další patra.

Mezinárodně respektovaný Kroupa proslul svým nekompromisním postupem vůči nešetrným památkovým zásahům a předraženým zakázkám. Pomohl zastavit výstavbu podzemních garáží pod Zelným trhem a zasadil se také o propuštění památkáře, který povolil stavbu sedmipodlažního bytového komplexu Anenské terasy, jenž brání výhledu na Petrov. I když památkový úřad funguje spíše jako poradní orgán, brněnský magistrát většinou Kroupovým názorům naslouchal. Za jeho vedení navíc o větších projektech rozhodovala společná komise, nikoliv jedinec.

Petr Kroupa bilancuje své působení v čele brněnské pobočky NPÚ (zdroj: ČT24)

Petr Kroupa stojí také za vznikem Centra obnovy památek architektury 20. století, jež sídlí v brněnské vile Stiassni. Jeho druhým úspěšným projektem na evropské úrovni je příprava rekonstrukce barokního divadla ve Valticích. Dnešní schůzka Goryczkové a Kroupy měla především ujasnit předání jeho funkce. „Paní generální ředitelka mi dala nabídku zůstat u projektu ve vile Stiassni, který jsem zpracoval a vedl,“ upřesnil své budoucí působení v rámci památkového úřadu Kroupa.

Podivné odvolání ředitele brněnské sekce Národního památkového úřadu chce přezkoumat i ministryně kultury Alena Hanáková.