Policie zatkla aktéry metylové kauzy: Březinu a hledaného Sedlaříka

Kostelec u Zlína - Policie zatkla podnikatele Radka Březinu a hledaného jednatele společnosti Verdana Roberta Sedlaříka. Oba jsou spojováni s metanolovou aférou. Stalo se tak v rámci zátahu v hotelu Lázně Kostelec u Zlína. České televizi to bez dalších podrobností potvrdil státní zástupce Roman Kafka. Detailní informace k případu večer zveřejní šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta.

Těžkooděnci obsadili hotel krátce po druhé hodině. Desítky policistů zároveň uzavřely všechny příjezdové komunikace včetně lesních cest. Přísné kontrole se nevyhnul nikdo, ani hosté přijíždějící na prodloužený víkend. Na místo přijel i psovod.

„Od dnešních odpoledních hodin provádíme úkony trestního řízení, které je vedeno na našem útvaru. O jaké úkony se jedná, s čím souvisí či nesouvisí, zveřejníme až v následujících dnech, abychom předčasnou medializací neohrozili jejich průběh,“ řekl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták. Policisté kontrolovali automobily a nahoru pouštěli pouze hotelové hosty.

Březina se podle informací České televize ukrýval ve sklepě hotelového komplexu. Policie ho našla až po několikahodinovém prohledávání budovy.

V době zásahu byli policisté i v 15 kilometrů vzdáleném Holešově, v budově bývalé České spořitelny. Zapečetili tam dva byty. 

Sedlaříka i Březinu zatkla policie (zdroj: ČT24)

Březina stojí podle informací České televize za Likérkou Drak. V minulosti byl podezřelý z nelegálních obchodů s lihem a obviněný byl i za únos. Reportéři ČT už dříve zjistili, že je i neoficiální hlavou společnosti Moravia Chem, kde pracoval i Tomáš Křepela – jeden ze dvou hlavních obviněných v kauze Metyl.

Jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga už dříve uvedl, že Moravia Chem je dodavatelem lihu do likérky. V jejím alkoholu české úřady nedávno nalezly vysoký obsah metanolu. Moravia Chem ale popřela, že by směs s metanolem přišla od ní. Čanigu policie v polovině října obvinila z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty. Sklad, ve kterém toxický alkohol byl, patří distribuční společnosti Verdana.