Vyšetřování kauzy kolem metanolu budou dozorovat zlínští žalobci

Zlín - Dozor nad rozklíčováním případu výroby a distribuce tvrdého alkoholu, který obsahoval nebezpečný metanol, dostali za celou Českou republiku na starost žalobci ze zlínské pobočky krajského státního zastupitelství. Hlavní dozorující osobou v čele komplikované kauzy se stal státní zástupce Roman Kafka. Jaké kroky podnikne v následujících dnech a hodinách? Jaké tresty hrozí těm, kteří jedovatý alkohol dodali na trh? Odpovídal ve videorozhovoru.

Jen dnes jihomoravští policisté obvinili 33letého muže, který přes internet a na vývěskách v obchodech v Uherském Brodě nabízel moravskou jemnou slivovici. Právě tímto nápojem se otrávil muž, který leží v boskovické nemocnici, a několik lidí ve slovenském Prešově. Muž je stíhaný na svobodě. V celé republice už kriminalisté v souvislosti s otravami metanolem obvinili tři desítky lidí.

„S ohledem na rozsah šetřené věci a na propojení jednotlivých větví kauzy z různých oblastí České republiky i ze zahraničí je taktické i procesně výhodnější, aby bylo vedeno trestní řízení z jednoho místa,“ vysvětlil důvod, proč se dozor nad případem soustředí ve Zlíně, státní zástupce Roman Kafka.

Státní zástupce Roman Kafka o kauze otrav metanolem (zdroj: ČT24)

Převzetí kauzy v celostátním měřítku bude pro zlínské krajské státní zástupce znamenat značnou a dlouhodobou zátěž. Podle šéfa zlínských žalobců Iljy Khaina potrvá nejméně do konce roku. "Věc jsme převzali včera teprve, takže se s ní seznamujeme. Počítám, že do budoucna by bylo potřeba jak ze strany státních zástupců, tak případných administrativních pracovníků nějaké výpomoci," tvrdil Khain.