Otrávený muž ležící v Boskovicích je ve velmi vážném stavu

Boskovice – Počet otrávených metylalkoholem se stále zvyšuje. V boskovické nemocnici v sobotu přijali už třetího otráveného člověka na jižní Moravě. Alkohol si údajně zakoupil na internetu. Muž je ve velmi vážném stavu. Lékaři se mu proto rozhodli podat speciální lék dovezený z Norska.

Osmatřicetiletého muže přivezli do boskovické nemocnice během soboty z nedaleké obce. Lékaři ho ihned napojili na plicní ventilaci i dialýzu. Kvůli závažnosti pacientova stavu se mu rozhodli dát i speciální lék, který v minulých dnech do republiky dovezl norský specialista na otravy alkoholem Erik Hovda. 

„Při hemodialýze se objevily výrazné oběhové problémy. U pacienta je nutná podpora srdeční aktivity léky, je na plně řízené umělé plicní ventilaci. Dále také pokračuje cyklus hemodialýzy,“ popsal stav pacienta a jeho léčbu včera primář ARO boskovické nemocnice Vladimír Zemánek.

Mluví primář ARO Vladimír Zemánek (zdroj: ČT24)

Ačkoliv se lékařům podařilo jeho stav v neděli stabilizovat, zůstává i nadále na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. „Pacientův stav je stále velmi vážný,“ uvedla mluvčí boskovické nemocnice Eva Fruhwirtová. Policistům se podařilo zajistit i láhev, ze které muž pil. Chyběla na ní etiketa a muž ji údajně získal na internetu. 

O dalšího otráveného se starají lékaři v Kyjově. Podle lékařů je mozek devětadvacetiletého muže z Veselí nad Moravou nenávratně poškozený. Jeho krevní oběh funguje s pomocí přístrojů. Podle ředitele nemocnice Petra Svobody se ale oběh horší. Ve znojemské nemocnici v úterý zemřel kvůli požití metylalkoholu dvaačtyřicetiletý muž z Havířovska.

Také ve Zlínském kraji v sobotu do nemocnice přijali tři další lidi s podezřením na požití závadného alkoholu. U jednoho z mužů se otrava nepotvrdila. U druhého lékaři v organismu metylalkohol sice našli, ale pouze v malém množství. „U druhého muže byla zjištěna velmi nízká hladina metanolu - vypil podomácku pálenou slivovici a dvě piva. Zřejmě to tedy nesouvisí se současnou aférou,“ uvedla mluvčí Baťovy krajské nemocnice Karla Havlíková. Oba muži už během dne nemocnici opustili. Domů jde i čtyřiačtyřicetiletá žena, která ve stejné nemocnici také čekala na výsledky. „Byla u ní zjištěna velmi nízká hladina metanolu. Je klinicky v pořádku a jde domů,“ doplnila Havlíková. Ve Zlínském kraji doposud zemřely na otravu dvě ženy. 

V celé republice si metylalkoholová kauza vyžádala už devatenáct životů a osmatřicet lidí je hospitalizováno. Celkem policie v souvislosti s případem stíhá dvaadvacet lidí. Naposledy zasahovali zlínští kriminalisté v Ostravě. Na stopu jednoho z údajně větších dodavatelů je dovedly výpovědi lidí, kteří už byli dříve v kauze vyslýcháni či obviněni. Nadále také pokračují i kontroly provozoven či obchodů. Za posledních čtyřiadvacet hodin zkontrolovali zlínští policisté téměř tisíc míst.