Po roce a půl se vietnamská tržnice ocitla znovu v plamenech

Brno - Ve vietnamské tržnici na Olomoucké ulici v Brně vzplála krátce po půlnoci jedna z prodejních hal. Hasičům se podařilo rychle dostat plameny pod kontrolu a zabránit jejich šíření na okolní haly. Nejničivější požár zažili trhovci v lednu loňského roku, kdy oheň spálil dvanáct hal. Hasiči lidem z okolí doporučují, aby omezili větrání.

Hasiči krátce po půlnoci vyjížděli k požáru, který v tržnici vzplál na půdě jedné z hal. Plameny museli velmi rychle lokalizovat, aby se nestihly rozšířit do některé z dalších budov. Hasili proto nejen ze země, ale i z požárních žebříků. Hašení bylo obtížné v tom, že na likusových domech jsou vlnité plechy a hasiči se k ohni špatně dostávali. 

Velitel zásahu Zdeněk Chvátal o požáru tržnice (zdroj: ČT24)

„Vzhledem k rozsahu a potřebě velkého počtu velkokapacitních cisteren byl vyhlášen druhý a vzápětí i třetí, nejvyšší stupeň požárního poplachu,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Požár už je pod kontrolou hasičů, kteří na místě budou ještě dopoledne dohašovat ohniska požáru. U požáru zasahovalo šestnáct jednotek profesionálů i dobrovolníků, celkem 80 mužů.

Protože z hořícího objektu stoupalo velké množství kouře, tým chemiků v okolních obytných čtvrtích monitoruje stav ovzduší. Měření  zatím neprokázalo výskyt škodlivin nad povolené limity. Hasiči přesto lidem z okolí doporučují, aby omezili větrání a otevírání oken.

„Dým patrně znehodnotil textilní zboží v dalších prodejních halách areálu,“ řekl právní zástupce provozovatele Zdeněk Joukl. Podle jeho klientů je vyloučeno to, aby požár způsobila něčí nedbalost. Domnívají se, že mohl být založen někým úmyslně nebo by mohlo jít o technickou závadu. Příčinu teprve zjistí experti.

„Po loňském požáru je areál 24 hodin pod kamerovou kontrolou. Záznamy jsme hned ráno předali policii a hasičům. Nic z nich ale patrno není. Vlastník areálu je samozřejmě událostí zdrcen,“ dodal právník. Firma prý už domlouvá těžkou techniku, kterou by v úterý nechala torzo vyhořelé budovy strhnout.

Zdeněk Joukl o následcích požáru (zdroj: ČT24)

Vietnamci dokázali tržnici velmi rychle vzkřísit z popela

Ničivý požár, který loni v lednu zničil dvanáct hal, vzplál na čtyřiceti metrech čtverečních a v prodejnách a skladech oblečení, bot a dalšího zboží se rychle šířil. Na místě zasahovalo 87 hasičů s 22 vozidly a desítky policistů. Hašení trvalo tři dny. Požár tržnice byl jedním z nejničivějších, u kterého hasiči na jihu Moravy v posledních letech zasahovali. Škoda se vyšplhala na šedesát milionů korun.

Na místě vyhořelých hal za několik měsíců vyrostly nové zděné haly. Na rozdíl od předchozích staveb byly vyprojektovány tak, aby splňovaly veškerá požární opatření. Stěny budovy jsou zděné, stropy jsou z betonu. Místnosti mají alespoň dvě únikové cesty a nainstalované elektrické hlásiče mají včas detekovat požár.

Za katastrofu mohla neopatrnost třiapadesátiletého Vietnamce, který chtěl podle vyšetřovatelů přivařit v jedné z kójí ocelové očko. Hořlavý materiál v jeho blízkosti se vznítil zhruba po dvaceti minutách svařování a rychle se rozšířil dál. Soud ho za jeho lehkovážnost potrestal tříletým vězením s odkladem na pět let. Trest si muž v soudní síni nevyslechl – krátce po požáru i s rodinou odjel do zahraničí, s největší pravděpodobností se vrátil do Vietnamu.