V Brně začíná strojírenský veletrh, představí se 1900 firem

Brno - Na výstavišti dnes začíná 54. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu. Představí se na něm téměř 1900 firem z více než 30 zemí v čele s podniky z rychle rostoucích trhů Indie, Ruska, Číny a Brazílie. Právě Indie bude partnerskou zemí, předvede se v tzv. India Show.

Účast firem bude o 17 procent vyšší než loni, zvětšila se i výstavní plocha, obsazené budou všechny pavilony. „Vysoká mezinárodní účast svědčí o tom, že je o spolupráci s českými firmami v zahraničí zájem,“ řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka.

Větší zájem firem letos souvisí také se specializovanými výstavními akcemi, které strojírenský veletrh doprovázejí. Na programu je například také osmý mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů IMT, 14. mezinárodní slévárenský veletrh FOND-EX či 21. mezinárodní veletrh svařovací techniky WELDING.

Z Indie bude v Brně vystavovat 130 firem, které pokrývají prakticky celou strojírenskou výrobu. Český vývoz do Indie loni dosáhl hodnoty 854,3 milionu dolarů (16,7 miliardy korun), což je nárůst proti roku 2010 o 8,3 procenta. Opačným směrem se vyvezlo zboží za 650,9 milionu dolarů (12,7 miliardy korun), což představuje nárůst o 13,2 procenta. Celkový objem obchodu tak vzrostl o deset procent na 1,5 miliardy dolarů (29,3 miliardy korun).