Bývalý starosta Blatnice stane před soudem

Blatnice pod Svatým Antonínkem - Bývalý starosta obce Josef Vavřík (Blatnice 2010), který po sobě zanechal miliónové dluhy, nakonec skončí před soudem. A to i přesto, že zastupitelstvo původně odmítalo podat na exstarostu trestní oznámení. To nakonec podalo Sdružení za rozvoj tradičního Slovácka z Vnorov. Josefa Vavříka státní zastupitelství obžalovalo z porušování povinností při správě cizího majetku v nedbalostní formě. Dvoutisícová Blatnice má do roku 2019 splatit dvacetimiliónový dluh. Kvůli tomu musela drasticky omezit výdaje a začít prodávat obecní majetek.

Za vznikem dluhu stojí obyčejná lidská zapomnětlivost, alespoň to tvrdí bývalý starosta Vavřík. „Ty faktury za 4,8 milionu ležely u mě na stole, beru to jako svoji chybu,“ uvedl při jednání zastupitelstva v roce 2009 Vavřík. Blatnici se podařilo vyjednat úvěr, a tak odvrátit hrozící exekuci. Od té doby Blatnice splácí dluhy. Závazky vůči stavební firmě se jí už podařilo vyrovnat, nyní splácí asi 250 tisíc korun měsíčně. Investice v obci se postupně opět rozjíždějí, Blatnice například buduje čističku odpadních vod.

Starosta Vladimír Hanák o současné finanční situaci (zdroj: ČT24)

Dluh zlomil starostovi vaz

I když o rok později získal Josef Vavřík v komunálních volbách nejvíce hlasů, obhájit pozici starosty se mu nepodařilo. Nové vedení obce zahájilo období šetření a škrtů. „Škrtat musíme v opravách silnic, chodníků nebo veřejného osvětlení,“ uvedl nově zvolený starosta Vladimír Hanák (Za úspěšnou obec).

Jenže problémy obce tím neskončily. Ukázalo se, že obec dluží další peníze. Zjistil to audit obecního účetnictví. Z něj vyplynulo, že exstarosta nezaplatil například za projektovou dokumentaci plánovaného penzionu, a tak se nakonec suma i s pokutami vyhoupla na čtvrt milionu korun. V účetnictví obce se s více než ročním zpožděním překvapivě objevila faktura za vícepráce na silnici s částkou 682 tisíc korun.

Blatničtí představitelé přesto odmítali dát Vavříka k soudu. „Žijeme na vesnici, tady je to něco jiného než v anonymním městě,“ dodal Hanák. Problémy vedení obce řešilo spíše prodejem obecního majetku. K prodeji proto nabídli například obecní vinohrad.