Krajský soud potvrdil tresty pro lékárnice z Pohořelic

Břeclav – Krajský soud v Brně nevyhověl odvolání lékárnic z Pohořelic, které prodávaly suroviny na výrobu pervitinu. Majitelka lékárny Sylva Kolleová tak stráví čtyři roky ve věznici s ostrahou. Podle soudu napomáhala při výrobě omamných látek. Spolu se svou podřízenou Blankou Grycovou totiž ve velkém prodávaly léky, ze kterých lze vyrobit pervitin. Lékárna se kvůli tomu stala vyhlášeným místem mezi výrobci drog. Zaměstnankyně lékárnice vyvázla s podmínkou. Podle rozsudku musely ženy vědět, že medikamenty budou zneužity k výrobě drog.

V předchozích dvou letech prodávaly majitelka lékárny Sylva Kolleová a její podřízená Blanka Grycová v obrovském množství léky, u nichž hrozí zneužití pro výrobu drog. Přípravky ženy prodávaly téměř komukoliv, kdo jim předložil občanský průkaz. Nevadilo jim ani, že nakupující často předkládali cizí průkazy. „Jezdil jsem k nim kupovat Modafen. Na občanský průkaz jsem dostal dvě krabičky. Párkrát jsem měl s sebou průkazy od známých. Z léků jsem pak vyráběl pervitin,“ uvedl u soudu už na začátku června jeden ze svědků Martin Vaněk.

Zákon, který upravuje prodej léků s obsahem pseudoefedrinu, nařizuje, že na jeden občanský průkaz mohou být prodány pouze dvě krabičky. Lékárnice se hájily tím, že tento příkaz dodržovaly. „Šlo o volně prodejné léky, k jejich prodeji má lékárna licenci. Nebylo to nic nezákonného.“

Majitelka lékárny Sylva Kolleová stráví čtyři roky ve věznici s ostrahou. Soud jí také určil propadnutí věcí a zákaz prodeje a distribuce léků na dalších 6 let. Její podřízená Grycová dostala tříletou podmínku s odkladem na 5 let. Podle soudu nešlo v případě o prokazování skutkového stavu trestného činu.

V Pohořelicích šly na odbyt desetitisíce balení 

Podle odhadu kriminalistů mohly ženy tímto způsobem prodat až sedmdesát tisíc balení. „Z prodaných léčiv se dalo vyrobit asi osmadvacet kilogramů pervitinu v celkové hodnotě osmadvaceti milionů korun,“ uvedl před časem státní zástupce Tomáš Foldyna. Odsouzené si mezi sebou rozdělily okolo dvou milionů korun. 

Na podivné praktiky lékárnic upozornil vysoký odbyt léčiv s obsahem pseudoefedrinu v jejich provozovně. V roce 2010 bylo v celé České republice prodáno 860 tisíc balení těchto léků. Lékárna v Pohořelicích měla nejvyšší počet nahlášených výdejů – dvaačtyřicet tisíc. Dvě lékárnice tak zvládly prodat pět procent z celkového množství léků prodávaných v celé ČR. Alarmující byl i fakt, že jejich výdej byl celý rok stabilní, bez ohledu na chřipkové sezóny.

Vydáno pod