Večerní bouřka poničila kostelní věž ve Slupi

Slup (Znojemsko) - Kroupy a silný vítr se v podvečer prohnaly přes Slup nedaleko Znojma. Bouřka za sebou nechala spoušť v podobě utržené věže kostela a stržené střechy místního kulturního domu. Vítr poničil i střechy místních obyvatel a vyvracel stromy. Vyvrácený strom navíc pobořil zeď kolem hřbitova a několik náhrobků. Podle dobrovolných hasičů se přes obec zřejmě přehnalo tornádo.

Celkové škody se podle předběžných odhadů pohybují mezi dvěma a pěti miliony korun, řekl starosta František Jeleček.

Podle velitele místních dobrovolných hasičů Antonína Hrbáčka vichřice připomínala spíše malé tornádo, což potvrdil i starosta. „Bouře s krupobitím prošla obcí v takovém pásu. Nějaké škody na střešní krytině má skoro každý dům,“ uvedl Jeleček. Podle meteorologického radaru bylo krupobití nejsilnější právě ve Slupi, v okolních obcích jsou škody malé nebo žádné.

Obyvatelé Slupi popisují včerejší bouřku (zdroj: ČT24)

Nejviditelnějším následkem je sražená báň kostela Jména Panny Marie, od jejíž poslední opravy uplynuly sotva dva roky. Na výšku měřila 11 metrů, na vrcholku ji zdobil ještě dvoumetrový kříž. Při pádu báň poškodila tři krokve a střešní krytinu nad hlavní lodí. „Střechu musíme v příštích dnech provizorně zakrýt. Škodu odhaduji asi na 350.000 korun,“ vypočítal farář Jindřich Čoupek. Farář ale plánuje, že nedělní mši v kostele odslouží.

„Ze střechy nám to utrhlo asi 40 tašek. Do domu nám včera napršelo, takže budeme muset malovat. Zahrada, to je jedna katastrofa. Vítr nám zničil i kryt na bazén a vytrhal nám prkna ze vrat. Už jsem volala pojištovnu, přijdou se na to podívat,“ popsala škody na svém majetku Anna Stašková. „Ten vítr byl hrozný, utíkal jsem se před ním schovat. Zlomil nám na zahradě dokonce stoletou hrušku,“ doplnil ji manžel.

No comment: Spoušť po bouřce ve Slupi (zdroj: ČT24)