Výroba oděvů v prostějovských „měřenkách“ bude pokračovat

Prostějov - Poslední funkční část zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov (OP), výroby na míru, koupila před měsícem prostějovská společnost AMF Reece, která vyrábí průmyslové šicí stroje, za 35 milionů korun. Podle posledního znaleckého posudku z konce loňského června hodnota takzvaných měřenek OP činila zhruba 80 milionů korun.

AMF Reece převzala výrobu měřenek začátkem června, tehdy ovšem kupní cenu nezveřejnila. Jeden z majitelů firmy David Poláček České televizi potvrdil, že žádné výraznější změny neplánují. Směr výroby, tedy šití obleků na míru především pro zahraniční trh, chtějí zachovat, a navíc se zaměřit i na český trh, pro který nešijí v tuto chvíli téměř vůbec.

Pro zaměstnance je to dobrá zpráva. Nový majitel se nechystá propouštět. Navíc získali zaměstnanci s novým majitelem také jistotu. To zaznamenal i management měřenek u dodavatelů, kteří už nevyžadují platby předem, jak tomu bylo poslední dva roky, kdy je OP Prostějov v konkurzu.

Samotný areál v Prostějově se bude podle insolvenční správkyně prodávat tehdy, až bude prázdný. Tedy ve chvíli, kdy se měřenky přestěhují do nově postaveného areálu, a až se prodá také technické vybavení výrobních hal a skladů. 

V provozu měřenek v současné době pracuje přibližně 200 lidí. Své pohledávky vůči OP nárokuje podle informací v insolvenčním rejstříku 555 věřitelů, kteří požádali o více než dvě miliardy korun. Znalci už dříve hodnotu podniku odhadli na zhruba jednu miliardu, jeho hodnota však podle nich klesla. V dobách, kdy Oděvní podnik Prostějov provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10 000 lidí. Nyní jich zaměstnává několik set. Většina bývalých pobočných závodů OP už našla kupce. Do dražby nyní míří celý areál výrobního prostějovského závodu.  

Společnost AMF Reece CR vyrábí speciální průmyslové šicí stroje. Podniká v prostorách bývalé Minervy v Prostějově. V roce 2010 utržila za prodej vlastních výrobků a služeb 73,5 milionu korun, o rok dříve to bylo 60,7 milionu. Její předloňské hospodaření skončilo ziskem zhruba jeden milion korun, v roce 2009 dosáhla zisku 7,4 milionu.