Lékárnice prodávaly léky na výrobu drog. Hrozí jim deset let vězení

Břeclav – Soudní stání se dvěma lékárnicemi podezřelými z napomáhání při výrobě omamných látek začalo u Okresního soudu v Břeclavi. Majitelka lékárny v Pohořelicích a její zaměstnankyně jsou obviněné z obchodu s Modafenem a Nurofenem Stop Grip, ze kterých lze vyrábět pervitin. Podle odhadů si tak vydělaly částku přesahující dva miliony korun. Hrozí jim deset let vězení.

Obě ženy při prodávání přípravků obsahujících látku pseudoefedrin, který se mimo jiné používá na výrobu pervitinu, opakovaně porušovaly předpisy. U léků s možností zneužití k výrobě drog je třeba předkládat občanský průkaz. Zákazníci lékárny ale snadno získali léky i na cizí průkazy či v množství, které není povoleno. Místo se tak stalo vyhlášeným mezi výrobci drog a dealery. „Obviněné prodávaly léčiva v rozporu s právními předpisy, které upravují podmínky pro vydávání těchto přípravků. Prodávaly větší množství těchto přípravků jednomu člověku, který jim předložil několik občanských průkazů různých osob,“ uvedla už dříve policejní mluvčí Petra Vedrová.

Jejich jednání potvrdil u soudu i jeden ze svědků Martin Vaněk. „Jezdil jsem k nim kupovat Modafen. Na občanský průkaz jsem dostal dvě krabičky. Párkrát jsem měl s sebou průkazy od známých. Z léků jsem pak vyráběl pervitin,“ uvedl u soudu Vaněk.

Lékárnice překročily průměrný prodej několikanásobně

Ukazatelem toho, že by léky mohly být prodávány za jiným účelem než pro léčbu chřipky a nachlazení, byl prodej až o pět procent převyšující celorepublikový průměr. Navíc byl odběr zmíněných léků po celý rok stabilní – bez ohledu na chřipkové sezóny.

Obviněné prodávaly tyto přípravky v posledních dvou letech a podle odhadu kriminalistů tak mohly prodat až sedmdesát tisíc balení. „Z prodaných léčiv se dalo vyrobit asi osmadvacet kilogramů pervitinu v celkové hodnotě osmadvaceti milionů korun,“ řekl státní zástupce Tomáš Foldyna. Samotné lékárnice prodejem získaly přes dva miliony korun. Kriminalisté navrhovali jejich poslání do vazby už vloni. Soudce ale jejich zadržení odmítl. I přesto, že byly lékárnice stíhány, pokračovaly v prodeji těchto léků dál.Obviněné se hájí tím, že jejich postup byl legální. „Bude na soudu, aby zhodnotil, zda jejich postup byl nebo nebyl legální. Otázku etičnosti musíme nechat stranou,“ uvedl Foldyna.

Celkový prodej léčivých přípravků s obsahem pseudoefedrinu byl v celé České republice v roce 2010 860 tisíc balení, v roce 2011 pak 730 tisíc balení. Právě lékárna v Pohořelicích měla v roce 2010 nejvyšší počet nahlášených výdejů, a to více než 42 tisíc balení. O rok později to bylo jedenáct tisíc balení.

Zdroj: Státní ústav pro kontrolu léčiv

Rozsudku se obviněné zatím nedočkaly. Soud chce ještě vyslechnout další svědky. Jednání tak bude pokračovat za dva týdny. Ženám hrozí až desetileté vězení. „Kvůli objemu drog, které mohly být vyrobeny, budu navrhovat nepodmíněné tresty, ačkoliv se jedná o osoby s čistým trestním rejstříkem,“ řekl Foldyna.