Expolicista Foltýn stane před soudem koncem června

Brno – Bývalý elitní policista a údajný šéf tajné policejní skupiny Delta tým Martin Foltýn si už vyslechl obžalobu z vydírání. Spolu s dalším komplicem měli na popud podnikatele Romana Motičáka podle žalobce zastrašovat důležitého svědka v kauze podvodů s pozemky. Ve snaze přimět ho, aby si rozmyslel svou výpověď u soudu, mu při posledním útoku dokonce zapálili dům. Okresní soud v Jihlavě případ otevře 28. června.

Někdejší jihomoravský policista Martin Foltýn a jeho komplic se měli brutálními praktikami snažit přesvědčit muže z Jihlavska ke změně výpovědi. „Vůči panu Kucharovičovi byly spáchány celkem tři útoky. V prvním případě měli útočníci poškozeného vylákat na opuštěné místo a tam jej za použití násilí a slzného spreje nutit k tomu, aby uhradil svoje údajné dluhy vůči obviněnému Romanu Motičákovi. Ve druhém případě muži do poštovní schránky vložili výhružné dopisy a na balkon a ke dveřím domu mu hodili nefunkční granáty,“ popsal jihlavský státní zástupce Ivo Novák. 

„Klient trvá na tom, že ze tří skutků se účastnil pouze jednoho. Zaměříme se na výslechy svědků a taky na zákonnost prováděných důkazů.“

obhájce Martina Foltýna Radek Ondruš

Nátlak vyvrcholil v září 2011, kdy pachatelé zapálili vchodové dveře Kucharovičova domu. Vydíraný svědek byl ale v té době pod policejní ochranou, zásahová jednotka tak okamžitě útočníky pozatýkala. „Podle odborného vyjádření hasičů, pokud by nedošlo k okamžitému uhašení požáru, tak by se následně v řádu několika desítek minut rozšířil do celého domu. Byl ohrožen život osob v tomto domě, a to i šířením zplodin požáru s přihlédnutím k době, kdy k zapálení došlo – tedy v neděli v brzkých ranních hodinách,“ uvedl Novák. 

Martin Foltýn se vydíráním svědka snažil podle obžaloby změnit jeho výpověď proti Romanu Motičákovi, který se chtěl u jihlavského soudu vyhnout trestu za podvody. Foltýna a jeho komplice měl požádat, aby svědka zastrašili. Obžaloba na trojici vyděračů už leží na soudě. „Obvinění svoje jednání v drtivé většině popírají. Doznal se pouze Martin Foltýn, a to k poslednímu útoku, při kterém byl bezprostředně zadržen,“ potvrdil žalobce. Foltýn tvrdí, že se chtěl zavděčit Motičákovi, rozhodně jej však podle jeho tvrzení o tuto „službu“ nikdo nežádal. Trest pro trojici mužů se může vyšplhat až na patnáct let. Motičáka už přitom soud za podvody pravomocně odsoudil ke třem letům vězení. 

Dlouholetý policista Martin Foltýn patřil k elitě policejního sboru. Jeho hvězdná kariéra skončila ve chvíli, kdy loni vypluly na povrch informace o takzvaném Delta týmu. Neoficiální skupinu policistů, kteří brutálně zasahovali proti cizincům a menšinám, měl vést právě Foltýn. Policejní inspekce členy tajné organizace vinila i ze zabití muže vietnamské národnosti Hoang Son Lama, za jehož smrt už padly tři tresty. Foltýn měl přitom až doposud čistý štít, po vypuknutí kauzy Delta tým dobrovolně odevzdal odznak a odešel do civilu.