Muzea se otevřou v noci, některá se rozhodla vybírat symbolické vstupné

Brno – Už poosmé otevřou v sobotu po setmění své prostory brněnská muzea, galerie a další kulturní instituce. Brněnská muzejní noc letos láká návštěvníky nejen na tradiční výstavy, přednášky či výtvarné dílny, ale také například do prostor nově zrekonstruované hvězdárny, na prohlídku brněnského podzemí či divadelní představení Národního divadla Brno. Do akce se zapojilo celkem 15 institucí, některé z nich se letos poprvé rozhodly vybírat od návštěvníků symbolické vstupné.

Hlavní novinkou letošní brněnské noci je symbolické vstupné, které zavedla řada muzeí i dalších institucí. „Vynasnažíme se, aby podrobné informace byly dostupné včas pro všechny, kdo si chtějí své muzejní ponocování předem naplánovat, třeba i s ohledem na to, kam budou mít vstup zcela zdarma. Věříme však, že nám milovníci historie, umění a kultury zůstanou věrní,“ řekla Kateřina Tlachová, zástupkyně ředitele Moravské galerie v Brně, která je garantem Brněnské muzejní noci. 

Symbolickou deseti či dvacetikorunu se rozhodli vybírat například v Technickém muzeu či na Špilberku. Zdarma naopak zůstane zvláštní autobusová doprava, a to i do výstavních prostor, které leží mimo centrum města. 

I letos se pořadatelé ve svých programech zaměřili na propojení muzejního prostoru s netradičními aktivitami, návštěvníci se proto mohou těšit nejen na výklady na výstavách a v expozicích, výtvarné a řemeslné dílny, ale i multimediální performance, jarmarky, ochutnávky nejrozmanitějších jídel, hudební koncerty či autorská čtení. Brněnská muzejní noc začne v 18 hodin a na většině míst potrvá až do půlnoci. 

Muzejní noci v Brně se v jejích dosavadních sedmi ročnících účastnily desetitisíce lidí. Loni pořadatelé v jednotlivých muzeích napočítali celkem 145 tisíc návštěvnických vstupů, mnohde se stály dlouhé fronty. Celoevropská iniciativa muzejních nocí začala v roce 1997 v Berlíně, za Česko se poprvé připojila Praha v roce 2004.

Moravská galerie v Brně 

Galerie otevře návštěvníkům všechny tři své výstavní prostory – tedy Pražákův a Místodržitelský palác i Uměleckoprůmyslové muzeum. Kromě stálých expozic a aktuálních výstav nabídne galerie koncerty, ochutnávky jídel i vína či šperkařský workshop a multimediální performanci.

Vstupné dobrovolné 

Technické muzeum v Brně

Expozice muzea oživí postavy v dobových kostýmech a uniformách – v salonu mechanické hudby vystoupí folklórní soubor, v kadeřnictví budou návštěvníky ondulovat profesionální kadeřníci. Kouzlo aviatiky přiblíží krátké divadelní představení doplněné hudbou ve stylu 30. let. 

Jednotné vstupné do budovy muzea je 20 Kč, vstup do areálu volný. Vstupné bude inkasováno vhozením mince do turniketu, mince je proto potřeba si předem připravit!

Muzeum města Brna

Hrad Špilberk láká návštěvníky na expozice i program na Velkém nádvoří, kde program zajistí šermířská skupina REX. Téma večera je právo útrpné a oheň pekelný. Muzeum města Brna otevře i své prostory Muzea hraček v Měnínské bráně.

Na obou místech budou pořadatelé vybírat za vstup do expozic jednotné vstupné 10 Kč za osobu. 

Moravské zemské muzeum

Moravské zemské muzeum otevře brány Dietrichsteinského paláce na Zelném trhu, Biskupský důr, Palác šlechtičen, Pavilon Anthropos a Památník Leoše Janáčka ve Smetanově ulici. V muzeu na Zelném trhu bude v 18:30 slavnostně odhalen opravený „brněnský drak“, ve 22:00 pak muzeum připravilo autorské čtení básníka J. H. Krchovského. Biskupský dvůr mimořádně zpřístupní věž se vzácnými freskami. 

Vstupné v ceně 20 Kč umožňuje během Brněnské muzejní noci vstup do všech objektů Moravského zemského muzea, předprodej začal 1. května na všech pokladnách muzea. 

Muzeum romské kultury

Ukázky romského umění, tradičního kovářského řemesla, koncerty, divadlo. To vše nabídne 19. května Muzeum romské kultury.

Vstup zdarma 

Dům umění města Brna

Dům umění připravil kromě výstav i program v parku za Domem umění, hudební produkci či procházku po stopách funkcionalistické architektury. Otevřena bude i kavárna Trojka, na nádvoří před ní připravili pořadatelé Artjarmark mladých výtvarníků.

Vstup zdarma 

Mendelovo muzeum MU 

Muzeum objevitele genetiky láká na komentovanou prohlídku Mendelova včelína, vstupy do expozic jsou limitovány počtem 30 osob.

Vstupné 10 Kč

Muzeum Brněnska  

Muzeum Brněnska otevírá prostory Podhoráckého muzea v Předklášteří u Tišnova, Památník písemnictví na Moravě v Rajhradu i mohylu Míru, kde přichystali mimořádný koncert v prostorách kaple památníku.

Vstup zdarma

Diecézní muzeum 

Prostory okolo katedrály Petra a Pavla oživí pouliční divadlo studentů JAMU na téma Noemových příběhů, prohlídky expozic muzea doplní výklad průvodce.

Vstup zdarma

Z dalších kulturních institucí se zapojí Knihovna Jiřího Mahena v Brně, Galerie HaDivadla, Turistické informační centrum města Brna, Hvězdárna a planetárium Brno a Červený kostel.