Obchodníci ze Šumavské nechtějí za souseda úřad práce

Brno - V jednom z takzvaných brněnských trojčat na Šumavské ulici to vře. Od dubna se do čtvrtého patra osmnáctipodlažní administrativní budovy nastěhovala pobočka úřadu práce. Desítky lidí si tam tak denně přijdou pro sociální dávky. Ostatním vlastníkům a nájemníkům v budově se to nelíbí a chtějí úřad dostat pryč.

Úzké uličky bez oken, vydýchaný vzduch, nedostatek míst k sezení a nejbližší toalety o tři patra níž. Před dveřmi pobočky úřadu práce, která se od dubna přestěhovala do jednoho z „mrakodrapů“ na Šumavské ulici v Brně, je pěkně dusno.

„Je to příšerné. Každý den je tu narváno, čekání na několik hodin, není tu k hnutí. A to sem chodí i maminky s malými dětmi,“ uvedl jeden z nezaměstnaných, který si na úřad přišel pro sociální dávky. Kvůli zpoždění plateb ve frontě tráví už třetí den. „Hrůza a nikdo s tím nic nedělá,“ dodal.

Úřad práce však neměl jiné možnosti. Nedávno na něj od jednotlivých městských částí přešla agenda vyplácení sociálních dávek, a tak nutně potřeboval nové prostory. Kanceláře na Šumavské byly jediné, které úřadu mohl magistrát nabídnout. Jenomže fronty často rozčilených nezaměstnaných a potulování různých individuí po budově vadí také nájemníkům okolních kanceláří a obchodníkům z pasáže v přízemí. Za prvních čtrnáct dní si už stěžují na drobné krádeže, výtržnosti i vandalismus.

„Je to pro nás hodně nepříjemné. Předsudky jsou jedna věc, ale co jsem slyšela, tak už se tu od té doby hodně věcí poztrácelo. Lidé se tu potulují po všech patrech. Mám teď strach vystavit jakékoliv zboží nebo se jen na chvilku od stánku vzdálit,“ tvrdí prodavačka Hana Burkertová, která v ještě nedávno klidné a bezproblémové budově pracuje už patnáct let. Podle ní by úřad měl být samostatně.

Lidé zaměstnaní v budově o problémech (zdroj: ČT24)

Bude ještě hůř, bojí se obchodníci

S Hanou Burkertovou souhlasí i vrátný budovy Karel Svoboda. „Problémy jsou u těch nervóznějších, třeba nám kopou do dveří a v rozčilení, že nedostali dávky, se snaží něco poškodit. Zatím jsou to jen drobnosti, ale obávám se, že během několika měsíců přerostou do daleko závažnějších situací. Zatím to tady neznají, obhlížejí, co by se kde dalo, omakávají si terén,“ myslí si vrátný. Firmy sídlící v mrakodrapu se bojí, že kvůli takovému prostředí přijdou o zákazníky, na kameru ale mluvit nechtějí.

Vyjádření ředitele brněnského úřadu práce Jana Marka (zdroj: ČT24)

Úřad práce o problémech ví, řešení je ale v nedohlednu. „Momentálně nejsou volné žádné jiné prostory, které by nám magistrát mohl nabídnout,“ řekl ředitel brněnského úřadu práce Jan Marek. „Nicméně jsem toho názoru, že jsme státní instituce a jelikož se jedná o veřejnou budovu, měli by naši práci, která nám byla magistrátem svěřena, ostatní nájemníci a vlastníci respektovat,“ dodal Marek.

Vyjádření právničky Lenky Žákové

„Umístnění úřadu práce ve 4. patře objektu, který nebyl pro tyto účely zřízen, je zcela nevyhovující. Prostory jsou určeny k účelu, jež nekoreluje s momentálním využitím a zatížením, zejména pak s ohledem vysokou četnost osob, které mají být tímto úřadem obslouženi. Úřad má obsloužit všechny osoby trvalého pobytu na území města Brna s nárokem na dávky v hmotné  nouzy, což představuje cca 5000 až 7000 osob měsíčně.  Stávající využití prostor je v rozporu se stavebně technickým účelem, což se projevuje nejen na nekonfortu všech osob v objektu (přetížení  výtahů, chodeb, evakuačních prostor, sociálního zařízení, chybějící  čekárny) a k narušování pokojného stavu, ale navíc dochází k porušování předpisů překračováním norem hygienickým a požárněbezpečnostních. Statutární město Brno by mělo v co nejkratším termínu sjednat nápravu.“