Odbory a občanské iniciativy zahajují v Brně týden protestů

Brno - Zastavení reforem, demise vlády a vyhlášení předčasných voleb – s takovými požadavky zahajují dnes občanské iniciativy společně s odbory týdenní protesty, které vyvrcholí v sobotu 21. dubna v Praze. V Brně zahájil týden protestů happeningem na náměstí Svobody ve 14:00. Zástupci na něm předčítali z knihy Alberta Camuse Vzbouřený člověk a lidem rozdávali letáčky s pozvánkou na protesty v Praze.

Happening v Brně uspořádalo uskupení ProAlt společně s iniciativou Za svobodné vysoké školy a Food Not Bombs. Protesty se zaměřují proti reformám, které připravuje vláda Petra Nečase. Tu označují za „vládu škrtů“.

„Potřebujeme myslet a jednat opravdu ekonom­icky. Počítat s tím, že ne všechno lze spočítat. Peníze jsou jen jedním ze zdrojů, které společnost má. Jejich ochrana ve jménu 'rozpočtové odpovědnosti' nesmí vést k ničení jiných, vzácnějších zdrojů. Největším bohatstvím státu je dobré soužití občanů schopných maximálně rozvíjet svůj různorodý potenciál,“ říká Martin Škabraha z iniciativy ProAlt. 

Do protestů se zapojí i odbory

Brněnská část protestního týdne bude pokračovat ve středu diskusí na téma Role odborů ve společnosti. Účastnit se jí bude předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík, zástupci studentů z iniciativy Za svobodné vysoké školy a hnutí ProAlt. Ve středeční podvečer se protestující opět přesunou na náměstí Svobody, kde by se měl uskutečnit protestní meeting všech brněnských iniciátorů akce STOP VLÁDĚ