Obyvatelé Lanžhota a Rožnova blokují stavbu protipovodňových zdí

Lanžhot/Rožnov pod Radhoštěm - Ochrana před velkou vodou je v ohrožení. Lanžhot a Rožnov pod Radhoštěm spojuje nesouhlas některých obyvatel s podobou připravovaných protipovodňových opatření. Ti svými připomínkami začátek prací oddalují. Podle Povodí Moravy je ale nutné co nejdříve začít, jinak se dotace na stavbu rozplynou.

Dnes je rožnovská Bečva klidná a bezpečná, v minulosti však už několikrát ukázala svou sílu. Václav Vencl si dosud živě pamatuje, jak velká voda brala auta i s garážemi. Ve sklepě měl po prsa vody. „Vždycky, když prší delší dobu a ta voda se zvedá, tak mám strašné pocity. Bojím se, celou noc tady chodím,“ řekl obyvatel Rožnova pod Radhoštěm.

Stavba zídky, která má oddělit řeku od ulic a domů, však zatím rozděluje spíš Rožnovské navzájem. Členové občanského sdružení Zdravý Rožnov dnes požádali o účast na stavebním řízení. Už vloni svými připomínkami začátek prací odsunuli. Podle některých z nich totiž nic neřeší. „Naším cílem je stavbu zdržet a vzhledem k tomu, že je za námi 1600 lidí, kteří tu stavbu nechtějí, tak bychom ji chtěli zrušit,“ tvrdí členka občanského sdružení Zdravý Rožnov Kristýna Kosová.

Bečva v minulosti několikrát ohrozila Rožnov pod Radhoštěm
Zdroj: ČT24

Podobná hráz má při povodních chránit také Lanžhot na Břeclavsku. I tady je projekt plný rozpaků a připomínek. Jednu z nich vznesl i opoziční zastupitel Lanžhota Petr Uhlíř (KSČM) – jde prý o protipovodňová opatření naruby. „Jakmile Povodí Moravy postaví hráz na zamýšlené straně, stane se to, že voda z říčky se nebude vylévat na pole, ale naopak zaplaví můj dům,“ uvedl Uhlíř.

Podle starosty Lanžhota Františka Hrnčíře (nez.) je v tom ale víc politiky než obav o bezpečnost. „Začalo to po volbách. Ti, kteří ve volbách neuspěli tak, jak si představovali, teď dělají problémy,“ míní starosta.

Stavební povolení musí být vyřízeno do konce března

Důsledek údajně sousedských sporů – na podnět odpůrců projekt leží už potřetí na odboru životního prostředí v Břeclavi. „Na základě dvou odvolání probíhá vodoprávní řízení, na jehož vyřízení máme lhůtu 90 dnů,“ potvrdila vedoucí Odboru životního prostředí v Břeclav Hana Hřebačková.

Protipovodňová opatření však musí být hotová do poloviny příštího roku. To je termín, na který je vázána státní dotace. To znamená, že pokud nezačneme stavět co nejdřív, o peníze přijdeme, vzkazuje Povodí Moravy. „Potřebovali bychom, aby právoplatné rozhodnutí o stavebním povolení padlo do konce března tohoto roku,“ řekla mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová.

Ministerstvo zemědělství blokuje na tyto dva projekty téměř 50 milionů korun. V případě, že stavba zůstane jen na papíře, může podle Povodí Moravy trvat i několik dalších let, než se obyvatelé Rožnova a Lanžhota ochrany před velkou vodou dočkají. Zájemců o dotace na stavbu protipovodňových hrází jsou totiž v republice desítky.