Viník požáru tržnice vyvázl s podmínkou

Brno - Neopatrnost při práci stála za rozsáhlým požárem, který loni zachvátil tržnici na Olomoucké ulici v Brně. Třiapadesátiletý cizinec způsobil škodu ve výši 60 miliónů korun. K soudu se nedostavil, po požáru odcestoval z republiky, zřejmě se vrátil i s celou rodinou zpět do Vietnamu. Za obecné ohrožení mu hrozil trest od 2 do 8 let, státní zástupce byl ale shovívavý. Muži navrhl podmínku, protože dosud nebyl trestán a nikdo nebyl při požáru zraněn. Soud jeho návrhu vyhověl a viníkovi udělil tříletý trest s odkladem na pět let.

Z výsledků vyšetřování vyplynulo, že muž chtěl v jedné z kójí pro uskladnění levného zboží přivařit svářečkou ocelové očko. Nedbal prý přitom na to, že je obklopen hořlavým materiálem. Asi za 20 minut po svařování se vznítilo uskladněné oblečení a plameny se rychle rozšířily.

Oheň pak zasáhl plochu zhruba 80 krát 70 metrů, na které se nacházelo šest prodejních hal se 180 stánky a kójemi. Na místě zasahovalo 87 hasičů s 22 vozidly a desítky policistů. Hašení trvalo tři dny. Požár tržnice byl jeden z nejničivějších, u kterého hasiči na jihu Moravy v posledních letech zasahovali.

Ve zničených halách bylo celkem 180 prodejních stánků a kójí. Asijské tržnice na Olomoucké ulici patří k největším v kraji. Jde o dva komplexy budov v průmyslové čtvrti města. Požár zasáhl tržnici, která je blíže centru Brna. V tržnici pravidelně zasahovali celníci a obchodní inspekce kvůli padělkům značkového zboží.