Pro základní potraviny musí lidé dojíždět stále dál

Zlínsko - Lidé v Dobroticích u Holešova přišli po dlouhých letech o prodejnu potravin. Měla podobný osud  jako další v jiných vesnicích. Před desítkami let si je místní postavili sami. Po roce 1989 ale kvůli transformaci vesnice přišly o jakoukoliv možnost kontroly nad nimi. Řadě lidí v Dobroticích se tak hodně zkomplikoval život, když se ocitli bez každodenní možnosti zakoupit si čerstvé pečivo a další základní potraviny.

Ještě před několika týdny mohli obyvatelé Dobrotic nakupovat v místní prodejně smíšeného zboží. Čtyři stovky lidí, z toho asi sedm desítek seniorů, jsou ale teď odkázány na cestu do města nebo pomoc příbuzných, případně sousedů. Na začátku roku totiž majitel prodejnu zavřel a prodal s tím, že její provoz je ztrátový. Prodejnu by měl nahradit sklad, potraviny si už místní nekoupí.

„Šel jsem do obchodu a vidím ceduli likvidace, tak asi půjdu do Holešova,“ posteskl si Jiří Ondroušek. Jenže pro mnoho lidí to není tak úplně jednoduché řešení. Dostat se autobusem do tři kilometry vzdáleného Holešova je hlavně pro starší problém. Důchodkyně Miroslava Zehnalová má štěstí, její dcera jí čerstvé potraviny nakoupí ve městě.

Lidé přišli o obchod s potravinami (zdroj: ČT24)

Ti, kdo bydlí sami a ani jejich děti nezůstaly v rodné vesnici, mají smůlu. „Buď musí využívat nějakou charitu nebo prostě někoho otravovat, protože nemají možnost dostat se nějak do města,“ postěžovala si Naděžda Hlobilová. Prodejny na vesnicích přitom skomírají už léta. Těch pár rohlíků a mléko, co si místní nakoupí, je v silné konkurenci supermarketů jen těžko udrží nad vodou.