Po Brněnsku korzují hledači osudů válečných letců

Brno - Chovají se jako houbaři. Krůček po krůčku procházejí vytipovaná zákoutí a doufají ve velký úlovek. Místo košíku ale v rukou svírají detektor kovu. Jejich cílem jsou trosky válečných letadel a osudy jejich posádek. Za svou práci si už skupina amatérských detektivů z Brněnska vysloužila dokonce ocenění od britské královny.

Jeden z nich je bývalý výpravčí, druhý chemik. Nehledě na původní profese je teď spojuje pátrání po lidských osudech. Střípek po střípku sestavují mozaiku tragických příběhů, které po druhé světové válce upadly v zapomnění. Jeden takový právě teď rozkrývají u Loděnice na Brněnsku.

„V místech, kde právě pátráme, se zřítil americký bombardér Boston se sovětskou posádkou. Dva členové posádky z letadla včas vyskočili, jeden z nich se zachránil. Pilot se zabil, havárii přežila jen střelkyně, která ze strachu z Němců spáchala po vystřílení všech nábojů sebevraždu,“ popisuje dramatickou událost letecký nadšenec Vlastimil Schildberger.

  • Práce hledačů trosek letadel zdroj: ČT Brno
  • Jeden z pohřešovaných letců, jehož tělo hledači nalezli zdroj: ČT Brno

Takto detailně seskládat příběh ruské posádky trvalo amatérským hledačům desítky let. Pomáhala jim v tom svědectví pamětníků, zmínky v archivech, ale hlavně nalezené trosky letadla. Kousky z něj jsou v zemi ještě pořád ukryty. „Dnes jsme našli další tři fragmenty,“ doplňuje Schidberger.

Pohřešované letce nenechávají upadnout v zapomnění

Jihomoravská skupina čítá šest milovníků historie. Dohromady už vypátrali na sto letadel a poodhalili osudy jejich posádek. „Během druhé světové války spadlo na území Moravy kolem šesti set letadel, takže tady je to pořád pole neorané,“ zmiňuje Schildberger.

Hledači odkrývají další tragický příběh letce u Loděnice (zdroj: ČT24)

„Nejzajímavější na té práci je, když se vám podaří najít pozůstalé a oni vám poděkují za informace. Mnohdy ani netuší, kde jejich příbuzný zemřel. Když tady byly sestry jednoho z letců ze Skotska, jenž zahynul na Znojemsku, tak vyšlo najevo, že těch šedesát let žily v představě, že se zřítil do moře,“ popisuje svoji motivaci amatérský hledač Jan Mahr, který se dokonce zasloužil o to, že letec Thomas Neilan dostal posmrtně za svoji odvahu vyznamenání.

Doposud nevětším úspěchem těchto nadšenců byl nález anglického bombardovacího letounu u Stošíkovic na Znojemsku. Za identifikaci nezvěstné osádky si amatérští detektivové vysloužili čestné členství britského královského letectva přímo od královny.

Jihomoravští badatelé velkou část nalezených útržků historie schraňují a vystavují v Muzeu letecké a pozemní techniky ve Vyškově. Více se o nich dozvíte v reportáži v pořadu Týden v regionech v sobotu ve 12.00 na ČT1.