Poličná a Krhová budou o odtržení hlasovat 21. dubna

Valašské Meziříčí - Zastupitelé Valašského Meziříčí určili datum, kdy budou lidé z místních částí Krhová a Poličná hlasovat o svém odtržení. Referendum proběhne 21. dubna. Valašské Meziříčí teď čeká tříměsíční přesvědčovací bitva, na jejímž konci bude buď zachování celistvosti, nebo vznik dvou samostatných obcí.

Zastupitelé projednávali dvě možná data referenda - 31. březen, které prosazovali obyvatelé Krhové a Poličné, a 21. duben upřednostňovaný vedení městem. Pozdější termín je podle nich nutný kvůli složitostým přípravým na hlasování.

V přesvědčovací kampani půjde o hodně. Město může odtržením ztratit prestiž a bezmála čtyři tisícovky obyvatel, utrpělo by také ekonomicky. Krhová má totiž na svém katastru městskou skládku a navíc vlastní 300 hektarů lesa.

Krhovští se přišli podívat na jednání zastupitelstva ve Val. Meziříčí
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Proto se chce radnice s oběma místními částmi usmířit. Zavázala se k větší průhlednosti jednání a zástupcům osadního výboru nabídla účast na jednáních finančního výboru. Lidé z Krhové a Poličné by se tak mohli vyjadřovat k plánovaným investicím a majetkovým převodům. 

Za vstřícný se dá také označit překvapivý krok starosty Jiřího Částečky, který po kritice stáhl z jednání kontroverzní bod o převedení lesních pozemků mimo jiné z katastru Krhové na městskou společnost ST Servis. Ještě včera byli Krhované přesvědčení, že to radnice udělala naschvál, aby si zajistila majetek obou částí, které budou na jaře hlasovat o odtržení. 

Starosta Val. Meziříčí Jiří Částečka o referendu (zdroj: ČT24)

Krhové hrozilo, že přijde o 161 hektarů lesa a další pozemky a stavby v celkové hodnotě 130 milionů korun. „Město si chce převést majetek na sebe, aby tak při případném kladném referendu nová obec nedostala v podstatě vůbec nic,“ říkal ještě včera zmocněnec přípravného výboru za odtržení Zdeněk Adamec.

Stažení bodu z programu zastupitelstva proto Krhované ocenili potleskem. „Radnice hodlá převod lesů projednat s osadními výbory v Krhové a Poličné a zastupitelstvo o převodu majetku nebude do doby konání referenda jednat,“ zavázal se veřejně starosta Valašského Meziříčí Jiří Částečka (ODS). Majetek chtěla radnice převést na ztrátovou městskou společnost ST Servis. Převodem by se navýšilo základní jmění společnosti tak, aby na ni nemusel být vyhlášen konkurz.

Bez ohledu na referendum chce Valašské Meziříčí zaplatit provoz škol i v dalším roce

Město také ustoupilo od toho, že provoz základních škol v Krhové a Poličné bude platit pouze do konce tohoto školního roku. Zastupitelé se rozhodli, že Valašské Meziříčí zaplatí bez ohledu na výsledek referenda také ten příští. Vyřešili tak neřešitelnou situaci obou místních částí, které by jejich provoz byly schopné zaplatit jen stěží.

Odtržení začaly Krhová a Poličná plánovat právě kvůli plánovanému zrušení škol. Schválený plán optimalizace nejprve počítal se zrušením Základní školy Žerotínova, kvůli tlaku rodičů od toho radnice nakonec ustoupila. Na dalším jednání zastupitelstva ale starosta Částečka zcela nečekaně navrhl zrušení škol v Krhové a Poličné.

Obě části následně začaly hrozit tím, že pokud budou školy zrušeny, nechtějí být součástí Valašského Meziříčí. Ačkoliv radnice optimalizaci odložila, lidé z Poličné i Krhové začali sbírat podpisy na petici žádající vypsání referenda o odtržení. V tisícové Poličné ji podepsalo 798 obyvatel, k vypsání referenda by přitom stačilo jen 450 lidí. Zastupitelé  Valašského Meziříčí tak referendu museli dát zelenou.

Referendum o odtržení Krhové a Poličné od Valašského Meziříčí proběhne 21. dubna (zdroj: ČT24)