Baťovský archiv se možná přestěhuje do prádelny

Zlín - Doslova za pět minut dvanáct svitla naděje pro baťovský archiv, kterému hrozil přesun ze Zlína do jihomoravské metropole. Místní se s případným převozem nechtěli smířit a městu nabídli prostory, kam mohou cenné dokumenty z nevyhovujících podmínek baťovského areálu přesunout.

V létě čtyřicetistupňové parno, v zimě nepříjemný chlad. V takovém prostředí v budově 32 v baťovském areálu je dnes uložený baťovský archiv. Netrpí jen návštěvníci, ale především dokumenty a fotografie mapující historii firem Baťa a Svit. Před půl rokem dal Moravský zemský archiv v Brně, pod který archiv ve Zlíně spadá, městu ultimatum - pokud cenné archiválie nepřesunou do lepších podmínek, poputují do Brna.

Archiv chceme ve Zlíně, tak zareagovali obyvatelé města. A pro cenné dokumenty o podnikání a řízení baťovského průmyslu nebo o výstavbě města nabídli bývalou prádelnu u Morýsových domů.

Bývalou prádelnu už navštívilo vedení zlínské radnice i místní pobočky archivu. „Prostor bude potřebovat nějaké investice a drobné úpravy, protože tudy vedou rozvody vody a tepla. Bude nutné vše zabezpečit tak, aby případně nedošlo k poškození dokumentů. Na takovou investici jsme připravení,“ popsal primátor Zlína Miroslav Adámek (TOP 09). 

Primátor Zlína Miroslav Adámek (TOP 09) o baťovském archivu (zdroj: ČT24)

Příští týden se na objekt přijede podívat také ředitelka Moravského zemského archivu. Chce zkontrolovat, zda je proměna bývalé prádelny reálná, a případně přesun schválit. „Po prohlídce máme naplánované společné jednání s paní ředitelkou i s vlastníky nemovitosti tak, aby se mohl baťovský archiv co nejdříve přestěhovat,“ dodal primátor.

Pokud by vedení Moravského zemského archivu s novým umístěním dokumentů nesouhlasilo, musel by Zlín hledat jiný objekt. Krajní variantou je to, že by všechny zlínské archiválie putovaly do Brna.

Stěhování baťovského archivu

Archiv se od 90. let stěhoval už několikrát. Sídlil například v prvním dívčím domově, v budově 113 v továrním areálu, pak se přesunul do budovy 32.