V Muzeu železné opony se v ukázce střetli Němci s pohraničníky

Valtice - Ve valtickém Muzeu železné opony dnes lidé mohli na vlastní kůži zažít, jak vypadala služba strážců hranice v pohnuté poválečné době. V prostorech bývalé pohraniční roty předvedlo patnáct herců bojovou ukázku. Několik německy mluvících mužů se při ní pokusilo vniknout do budovy, která sloužila jako azyl pohraničníkům. Diváky od aktérů scénky při ukázce dělila jen pomyslná čára.

„Přesunuli jsme se do roku 1945 do doby poměrně hektických Vánoc, které tady mohly nastat. V bývalých kasárnách jednotek SS se usídlili členové Sboru národní bezpečnosti, ale Němci si tady uschovali nějaké dokumenty, které si chtěli vzít,“ popsal fiktivní, ale možná ne nereálnou zápletku ředitel muzea Petr Pajpach. O Vánocích se chtěli muzejníci i zde víc soustředit na adventní čas, a proto upravili expozici tak, aby připomínala prostředí, kde pohraničníci slavili svátky před válkou a těsně po ní. Nechyběl vánoční strom ani dárky, nejčastěji hračky. „Ty nám zapůjčili naši přátelé. Raritou je například tank na ovládání pocházející z bývalého Sovětského svazu,“ dodal Pajpach.

Dějiny pohraničí patří podle tvůrců muzea k zajímavým kapitolám naší historie. Po vzniku samostatného Československa v roce 1918 nebyly na hranicích výjimkou různé potyčky a hony na pašeráky. Po nástupu Adolfa Hitlera k moci se hranice dál zpevňovala, za války se lidé mohli v pohraničním pásmu pohybovat jen omezeně. Hranice byly ostře střežené i po válce za komunistického režimu, kdy tam byl navíc vztyčen plot z ostnatého drátu s vysokým napětím. Drát byl rozstříhán až po roce 1989.

Valtické Muzeum železné opony vzniklo letos a provozuje ho soukromá společnost Český fortel. Jednotlivcům i skupinám nabízí prohlídky a zážitkové programy. Dřívější pohnutou dobu si zájemci mohou v muzeu připomenout i na vlastní kůži. Muzejníci nabízejí například možnost stát se pohraničníkem či strávit noc v cele, a to jen s dekou a ešusem. Kdo noc přečká, může prý na závěr napsat uhlem na zeď cely vzkaz.

NO COMMENT: Bojová ukázka v Muzeu železné opony (zdroj: ČT24)