Zdražování vody a tepla se dotkne všech domácností

Jižní Morava/Zlínsko - Asi tři a půl tisíce korun bude muset navíc zaplatit průměrná rodina v Brně příští rok. Od Nového roku se totiž zdraží teplo, voda a také jízdné. Zdražovat se bude i na místech, kde ceny několik let nerostly. Hlavním důvodem zdražování je zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH) z deseti na čtrnáct procent.

Teplo

Roční spotřeba brněnské domácnosti žijící v bytě se pohybuje kolem 40 gigajoulů na byt. Cena tepla vzroste o třicet korun, z 503 na 556,66 korun. „Na navýšení cen tepla se podílejí dva významné vlivy. Jedním z důvodů navýšení cen tepla je růst ceny zemního plynu, který tvoří 85 procent nákladů na nákup energií,“ uvedl již dříve mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

V Brně poroste cena tepla vůbec nejvýrazněji. Jinde v kraji ke skokovému růstu nedojde. Například v Břeclavi se cena zvýší jen o čtyři procenta, o které vzroste DPH. Přesto bude cena tamního tepla o patnáct korun vyšší než v Brně.

hires
Zdroj: ČT24

Voda

Cena vodného a stočného v jihomoravské metropoli roste už druhým rokem. Rostoucí cena v následujícím roce odráží zvýšení DPH o čtyři procenta, o další tři musela voda zdražit kvůli zvýšeným nákladům Brněnských vodáren a kanalizací. „Tyto ceny nemůžeme ovlivnit, jde především o ceny materiálů a energií,“ popsal generální ředitel Brněnských vodáren a kanalizací Ladislav Haška.

Vloni cena vody poprvé v historii přesáhla šedesát korun za kubík. V novém roce ještě vzroste o čtyři koruny. Čtyřčlenná rodina tak bude muset zaplatit o 681 korun více. „Brno si v porovnání s ostatními většími městy k těm, které mají nejnižší vodné a stočné,“ dodal Haška.

Stejné zdražování jako Brno čeká také obyvatele Znojma, cena vody vzroste na 64 korun.

Prvenství v ceně vody si i v příštím roce udrží Blanensko. Lidé za vodné a stočné zaplatí přes osmdesát korun za kubík, o osm korun více. Důvod? Energeticky náročné získávání vody, která je čerpána z podzemních zdrojů.

V Břeclavi si lidé za vodu připlatí o sedm korun za metr krychlový více, s DPH bude stát téměř 76 korun.

Na Hodonínsku cena vodného a stočného vzroste z 52 korun na 56,45 korun s DPH.

Ve Zlínském kraji se cena vody zvyšuje o deset korun za kubík. „Díky projektu takzvaného solidárního nájemného se v celém Zlínském kraji bude voda zdražovat o stejnou částku, tedy o deset korun. Důvodů pro zdražování je hned několik, především jde ale o čtyřprocentní zvýšení DPH,“ řekl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Nájemné

V několika městských částech poroste i regulované nájemné. Výjimkou jsou Brno-střed, Královo Pole nebo Žabovřesky.

Nájemné roste také ve Znojmě. Už letos lidé platili o 4,90 korun za metr čtvereční více, v příštích čtyřech letech se to zvedne o dalších 5 korun za metr čtvereční. V Hodoníně přestane v příštím roce radnice poskytovat slevy na nájemném. Výjimkou je asi 126 bytů, které obývají sociální případy. Žádné změny v bytové oblasti naopak nechystá Blansko.

Nájemní byty
Zdroj: ČT24

„Zvyšuje se cena nájemného v městských bytech. Není to nečekaný krok, ale kontinuální proces. Nájmy se pravidelně zvyšují od roku 2007. Příští rok budou lidé v nájemních bytech platit necelých osmdesát korun za metr čtvereční,“ uvedl Dvořák.

Odpad

Stejné ceny zůstávají u odpadu v Brně i ve všech bývalých okresních městech. V Brně i nemluvně platí 500 korun ročně.