Opravené kino Nadsklepí se o víkendu otevře návštěvníkům

Kroměříž – Po sedmi měsících oprav, kdy kino Nadsklepí připomínalo staveniště, o víkendu odstartují projekce. Kromě filmových fanoušků multifunkční sál využijí také studenti hudební konzervatoře a divadelníci. Proměna spolykala přes 40 milionů korun. Stejné štěstí jako Nadsklepí potkalo také brněnské kino Lucerna.

Jediné kino v třicetitisícové Kroměříži nabídne divákům moderní víceúčelový sál vhodný i pro koncerty akustické hudby. V hledišti došlo ke snížení počtu sedadel o necelou polovinu na 264, aby měli návštěvníci větší pohodlí. „Nadsklepí se dočkalo výměny zchátralých oken a dveří, zastaralé vzduchotechniky, elektrorozvodů a osvětlení i opravy vytápění,“ uvedl mluvčí Kroměříže Pavel Zrna. Díky kompletní výměně vysílací techniky se kino proměnilo v plně digitální sál.

„Změny zasáhly i  prostor pódia, vzniklo nové zázemí pro umělce včetně šaten a sociálního zařízení,“ poznamenal vedoucí odboru rozvoje Josef Koplík. Podle něj jsou nově řešeny i vstupní prostory kina s pokladnou, šatnami a bufetem. Ve druhém patře navíc vznikl přednáškový sál.

Kvůli problémům s financováním se oprava měla odsunout

Náklady na rekonstrukci se vyšplhaly na 40 milionů korun, polovinu částky zaplatily evropské dotace. Ještě před rokem byl přitom projekt na obnovu kina ohrožen. „Problém byl samozřejmě s financemi. Město mělo dluh 200 milionů korun, ale podařilo se nám splatit dluh 40 milionů korun a uskutečnit i tuto investici,“ uvedla před časem starostka Kroměříže Daniela Hebnarová (ODS).

Stejné štěstí jako Nadsklepí mělo i brněnské kino Lucerna

Jednosálové kino Lucerna v brněnské městské části Žabovřesky po rekonstrukci začne vysílat 20. prosince. Radnice na digitalizaci vyčlenila 3,5 milionu korun. „Veškerá technika byla nahrazena digitálním projektorem a dalšími takovými zařízeními, která umožňují promítání jak ve 2D, tak ve 3D,“ popsal provozovatel kina Dušan Peprný.

Po digitalizaci sálu poskytne kino divákům alternativní a levnější filmovou nabídku. „Budeme mít možnost nabídnout levnější představení školám, důchodcům a studentům. Sál využijeme i k přednáškám a společenským akcím,“ popsal starosta Brna-Žabovřesk Marek Šlapal.

Dalších 850 tisíc korun si pak vyžádaly opravy historického průčelí kinosálu. „Interiér pochopitelně také potřebuje rekonstrukci, ale v tuhle chvíli nám peníze nedostačují. Proto budeme interiér a generální opravu střechy řešit v dalších letech,“ dodal starosta. 

Kinosál Lucerna promítá od roku 1915, proto je nejstarším na Moravě a druhým nejdéle hrajícím kinem v České republice.

Kina v Hluku a v Kunovicích nejspíše čeká zánik

Samostatná kina se jen stěží vyrovnávají s rostoucími náklady na pořízení moderních technologií a klesajícím zájmem návštěvníků. Kina drží při životě jen nadšenci, odezva publika je ale chabá a města mají čím dál menší zájem každoročně dorovnávat ekonomickou ztrátu. „Loňský rok to bylo 215 tisíc korun,“ uvedl radní města Hluk Radek Balanci.