O osudu osiřelého zámku hlasovali Zlíňané v anketě

Zlín - Vedení zlínské radnice hledá budoucí využití pro budovu zámku, ze které se příští rok odstěhují muzeum a krajská galerie. S nápady mohou přicházet i obyvatelé města. Do říjnové ankety uveřejněné v městském magazínu se jich zapojilo téměř šest stovek. Nejvíce z nich si v zámku přeje zachovat výstavní prostory a obnovit restauraci, která je zavřená od loňského podzimu kvůli vysokému nájemnému.

ě

Ještě před rokem platil zámek za oázu klidu v hektickém srdci Zlína, navíc s vyhlášenou restaurací. Kvůli rostoucím nákladům a vysokému nájmu ale její provozovatel městu koncem loňského roku vypověděl smlouvu. „Město tento nájem nemohlo snížit, protože tím by se dopustilo nepovolené podpory jednoho podnikatelského subjektu,“ vysvětlil mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

Jenomže opustit zámek se rozhodly také krajská galerie výtvarného umění a Muzeum jihovýchodní Moravy. „Prostory zámku absolutně nesplňují současné nároky na možnost regulace světelné hladiny, proto jsme se poohlédli po nových prostorách,“ uvedl ředitel galerie Václav Mílek. Z nevyhovujících prostor se obě organizace už příští léto začnou stěhovat do nového krajského institutu. Ten vznikne přeměnou areálu bývalých Baťových závodů za několik set milionů korun.

Lidé si v zámku přejí zachovat výstavní prostory

Co s osiřelým zámkem, se zlínská radnice bude muset rozmyslet co nejdříve. Jinak hrozí, že v příštím roce zůstane zcela bez užitku. Možnost přijít s vlastními nápady teď dostali také obyvatelé Zlína prostřednictvím dotazníku otištěném v říjnovém čísle městského magazínu. Vyplněných se jich vrátilo necelých 600, na jednání se zástupci magistrátu se tento týden dostavilo pouze dvacet lidí.

„Zklamaní nejsme. Je to vlastně poprvé, kdy se Zlín takovým způsobem pokusil zapojit do jednání o tak důležité městské stavbě i občany,“ řekl zlínský primátor Miroslav Adámek (TOP 09).

Z prezentovaných výsledků ankety vyplynulo, že lidé by nejvíce uvítali, aby zámek dál sloužil výstavám. Přáli by si také obnovení restaurace a jedním ze tří nejčastějších návrhů byla také obřadní síň. Dále by si obyvatelé v budově zámku dovedli představit například univerzitní sál, reprezentativní ubytování, hudební či společenský klub. Možnost, že by se zámek vrátil k původnímu historickému vybavení, vedení města spíše odmítá kvůli vysokým nákladům.

Radní se zavázali, že výsledek ankety a jednání se zájemci při svém rozhodování zohlední. Zda teď k anketě sáhnou i v případě dalších městských budov s nejistým osudem, kterých je ve Zlíně hned několik, však zatím nedovedou říct. Podobnou metodou byl už ve Zlíně vybrán projekt na úpravu Bartošovy čtvrti.

Čtyřkřídlý zámek Zlín se nachází v sadech Svobody v centru města. Stojí na místě původní tvrze, která byla přestavěna v 16. století do renesanční podoby. V polovině 18. století dostal zámek současný barokní vzhled. Do svého vlastnictví si jej město odkoupilo v roce 1929 a od 50. let 20. století slouží pro výstavní účely. Muzeum jihovýchodní Moravy tam umístilo například stálou expozici cestovatelů Zigmunda a Hanzelky nebo památník Františka Bartoše.