Moravská galerie převzala Fillův obraz zabavený v kauze Diag Human

Brno - Jeden z obrazů zabavených v Rakousku, Dvě ženy od Emila Filly, se vrátil do Brna. Umělecká díla z České republiky zapůjčená do Vídně se firma Diag Human pokusila využít jako rukojmé. S požadavkem na exekuci českého majetku pro uspokojení pohledávky za 24 milionů korun však v Rakousku neuspěla. Spor mezi státem a Diag Human trvá už od první poloviny devadesátých let. Stát měl tehdy společnost poškodit při tendru na zpracovatele krevní plazmy.

Zabavená výtvarná díla se z Vídně do České republiky vrátila v úterý večer. Jejich převoz se uskutečnil v přísném utajení a provázela jej náročná bezpečnostní opatření, na hraniční přechod v Mikulově dorazila před 23. hodinou.

Kubo-expresionistická olejomalba Emila Filly Dvě ženy (1913) patří do sbírek Moravské galerie v Brně. Galerie si jej kvůli zdržení transportu převzala pozdě v noci. Pracovníci galerie neskrývají radost, že se jim vzácný obraz po sedmi měsících vrátil zpět. Zatím ho nechávají uložený v transportní krabici, aby se aklimatizoval, vystavit ho však plánují už zítra. „Zítra v devět ráno obraz rozbalíme, poté jej umístíme na místo ve stálé expozici moderního umění v Pražákově vile a od deseti hodin, od kdy máme otevřeno, se na něj už lidé mohou přijít podívat,“ slíbila mluvčí galerie Martina Vašková.

Obraz Vincence Beneše Tanečnice (1912) a bronzová plastika Otto Gutfreunda Objetí (1914) se vrátí do Národní galerie v Praze.

Diag Human si chce stěžovat u dalšího soudu

O vrácení uměleckých děl rozhodla údajně ředitelka vídeňského muzea Belvedere na základě rozhodnutí vídeňského zemského soudu z minulého týdne, jenž označil dříve nařízenou exekuci za nicotnou. Firma Diag Human, po léta vymáhající od českého státu úhradu za údajně zmařené obchody s krevní plazmou, hodlá podat stížnost k soudu s vyšší instancí. Česká republika podle Diag Human dnes i s úroky dluží společnosti asi 10 miliard korun.

Mluvčí Moravské galerie Martina Vašková o vráceném obrazu (zdroj: ČT24)