Smogová situace na jihu Moravy se opět zhoršila

Brno - V Jihomoravském kraji a zejména v Brně se dnes ráno po několika dnech opět zhoršila kvalita ovzduší. Naměřené částice polétavého prachu (PM10) na téměř všech stanicích v kraji překročily povolený limit, který je 50 mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z informací zveřejněných na stránkách Českého hydrometeorologického úřadu.

Nejhorší je situace v Brně-Bohunicích, kde průměrná 24hodinová hodnota polétavého prachu dosahovala dnes ráno 96,2 mikrogramu na metr krychlový. Meteorologové označili situaci za špatnou. Na jiných místech v Brně a kraji je sice „vyhovující“, přesto hodnoty polétavého prachu překračují limit 50 mikrogramů na metr krychlový.

Podle předpovědi počasí se dnes rozptylové podmínky příliš nezmění a zůstanou nepříznivé. Počasí bude nadále ovlivňovat rozsáhlá tlaková výše. Potíže se smogem začaly v kraji a zejména v Brně začátkem listopadu. V pondělí krajský úřad odvolal signál upozornění na možnost výskytu smogu. Signál platil od čtvrtku minulého týdne kvůli zvýšené koncentraci polétavých prachových částic.