Zloději vozů BMW X5 a X6 dostali 7 let

Zlín – Krádeže luxusních vozů, zejména typů BMW X5 a X6, dovedly do vězení podnikatele Romana Švába i jeho komplice Jiřího Janka a Patrika Bednáře. Šváb s Jankem stráví za mřížemi sedm let, zatímco Bednář, který pomohl s objasněním případu, dostal tříletý trest s podmíněným odkladem na pět let. Před zlínským soudem nestanuli další dva členové skupiny Tomáš Dostál a Miroslav Rehák. První už sedí ve vězení, druhého marně hledá slovenská policie.

Podle obžaloby muži ukradli či se pokusili ukrást 17 vozidel typů X5 a X6 a způsobili tak škodu téměř 22 milionů korun. Hrozil jim proto trest pěti až deseti let vězení. Bednářovi soud jako spolupracujícímu obviněnému uložil trest pod spodní hranici sazby. Muž totiž popsal i činy, o kterých policisté nevěděli. Svého jednání litoval a omluvil se poškozeným i rodině. Šváb a Janek naproti tomu tvrdili, že Bednář lže. Roman Šváb, který byl podle státního zástupce Romana Kafky vůdcem skupiny, přiznal jen účast na neúspěšném pokusu o krádež vozu v Německu, Janek vinu odmítl úplně.

BMW X6
Zdroj: ČT24/Policie ČR

Ke krádežím automobilů docházelo od září 2009 do loňského července, a to v Česku, na Slovensku či v Německu. Automobily si pečlivě vybírali, zaměřovali se výhradně na drahá SUV od mnichovského výrobce. Způsobená škoda je dána hodnotou aut v době jejich odcizení, pořizovací ceny byly mnohem vyšší. Podle policie muži kromě aut odcizili i věci, které v nich měli majitelé uloženy.

Jednotliví členové skupiny měli přesně rozdělené role. Při odcizení používali speciální elektronické programovací zařízení. Dokázali odhalit zabezpečovací systémy, které udávaly polohu vozidla, proto nejméně šest aut, která odcizili, nakonec opustili.

Policistům se postupně podařilo dohledat osm ukradených vozidel, kromě Česka i na Slovensku, ve Francii a v Litvě. Další tři automobily nenašli, o krádež zbylých automobilů se pachatelé pokusili neúspěšně. Vedoucí skupiny Roman Šváb je úspěšný podnikatel, Radek Bednář byl jeho zaměstnancem. Jří Janek byl nezaměstnaný a závislý na pervitinu.