Společnost lákala na výhodné půjčky, věřitele připravila o miliony

Brno - Několik set poškozených klientů má na svědomí brněnská společnost nabízející úvěry a hypotéky Woman & Man Exclusive. Lidé přišli dohromady o stovky milionů korun. Dnes se Krajský soud v Brně začal zabývat insolvenčním řízením této společnosti, visí nad ní ale i trestní oznámení, které na ni podala Česká národní banka.

„Nebankovní i bankovní úvěry, půjčky, hypotéky. Pokud máte čím ručit, u nás úvěr vždy dostanete. Půjčíme Vám, i když máte problémy v úvěrovém registru nebo nemůžete prokázat svůj příjem. Zaplatíme za Vás exekuce na nemovitosti,“ tak lákala společnost W&M Exclusive své klienty v letech 2002 až 2009. Zárukou měly být rozložené investice na vícero trhů.

„Slibovali zaplacení úroků na pět let dopředu, což byl pro mě první signál, že to asi není úplně v pořádku. Ale ta myšlenka rozložených investic všechny zaujala bez ohledu na to, jestli to byl finanční expert nebo ne,“ uvedl jeden z poškozených klientů Pavel Krivoš, který společnosti půjčil peníze s vidinou snadného zhodnocení úspor.

Insolvenční správkyně Romana Andělová k činnosti společnosti (zdroj: ČT24)

Problémy vypluly na povrch v roce 2008. Od loňského prosince mohla společnost nakládat s majetkem pouze za souhlasu insolvenční správkyně a letos na jaře soud rozhodl o úpadku a vyhlásil konkurz. Napálit se nechala i Libuše Horáková. „Chtěla jsem si něco pořídit, celý život jsem šetřila, kde se dalo. A nakonec jsem přišla úplně o všechno,“ stěžovala si. Firmě svěřila půl milionu korun, jiní i mnohem víc. K soudu se už přihlásilo 970 věřitelů.

Někteří už své peníze neuvidí

Po dnešním jednání by mělo být jasné, kolika věřitelům insolvenční správkyně jejich pohledávku uzná, hlavně by se mělo začít s rozprodejem majetku společnosti. „Alespoň k části peněz se věřitelé dostanou nejdříve za dva roky,“ připustila insolvenční správkyně Romana Andělová.

Kromě toho bylo na společnost podáno také trestní oznámení. Vůbec poprvé v historii ho v roce 2008 podala přímo ČNB. Podle ní bylo podnikání hypoteční společnosti v rozporu se zákonem o kolektivním investování.