Za týrání čtyřměsíčního syna stráví otec ve vězení 10 let

Brno - Krajský soud v Brně poslal na deset let do vězení jednatřicetiletého muže, který podle obžaloby týral svého teprve čtyřměsíčního syna. Chlapečkovi způsobil zlomeninu pěti žeber, předloktí a pohmoždění plic tím, že mu vloni v září velmi silně utáhl plenu. Otec vinu od počátku popíral. Tvrdil, že se na narození dítěte těšil a neměl důvod mu ubližovat. Proti rozsudku se pravděpodobně odvolá k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Zdravotní stav miminka byl po údajném brutálním uvázání pleny velmi špatný. Dítě nemohlo dýchat a po převozu do brněnské dětské nemocnice mu zachránil život pobyt v takzvaném kyslíkovém stanu. Zdravotníci navíc odhalili na těle dítěte stopy po dřívějším násilí. Otec údajně chlapečka trestal tím, že jej bil přes zadek, pouštěl mu na hlavu studenou vodu z kohoutku nebo mu vytahoval zavedenou sondu, kterou dostával stravu.

„To dítě nepochybně, byť šlo o tak malé dítě, tak muselo týrání pociťovat. Muž byl odsouzen v plném rozsahu obžaloby a navíc dostal vyšší trest, než jsem původně navrhovala. Proto jsem se vzdala práva na odvolání,“ popsala státní zástupkyně Vladimíra Novotná.

Otec dítěte vinu opakovaně popřel s tím, že se o chlapce vzorně staral a neměl důvod mu ubližovat. „Podle mého klienta jde o spiknutí. Rodina jeho partnerky se snažila pár rozdělit a tohle byla jedna z cest, jak toho dosáhnout,“ tvrdil obhájce Petr Ošmera.

V mužův neprospěch však svědčily výpovědi svědků i znalecké posudky. Podle nich má lživou a panovačnou povahu a snaží se vystupovat jako dominantní osobnost.

Dítě mělo porodní váhu pouze mírně přes kilogram. Tři měsíce po porodu bylo proto umístěno v nemocnici. Otec tak mohl intenzivně trávit se synem, na něhož je podle svých slov hrdý, pouhý měsíc. Týrání se odehrálo loni od půli srpna do října ve Skalici na Znojemsku a v Kozlově u Jihlavy. Dnes roční dítě zůstává umístěno v kojeneckém ústavu v Jihlavě.