Obnova Podzámecké zahrady v Kroměříži potrvá dva roky

Kroměříž – Kácení nemocných a poškozených stromů, ale i rozsáhlá výsadba nových dřevin. Takovou kůrou prochází Podzámecký park v Kroměříži. Podle arboristů čeká zdravotní a bezpečnostní ošetření více než 1200 stromů. Podzámecký park u Arcibiskupského zámku v Kroměříži čeká během dvou let kompletní obnovení.

Obnova Podzámecké zahrady je financována z evropských fondů a stát bude téměř 7 milionů korun. Návštěvní provoz zahrady bude během prací omezen jen v minimální míře. Pro návštěvníky to bude jedinečná možnost na vlastní oči sledovat prováděné zásahy.

„Obnova se bude řadit k nejrozsáhlejším, které za poslední léta proběhly v moravských zámeckých zahradách,“ řekla mluvčí kroměřížského pracoviště Národního památkového ústavu Dagmar Šnajdarová.

Podzámecká zahrada v Kroměříži prochází obnovou (zdroj: ČT24)

„Naší společnou snahou bude, aby během prací docházelo pouze k minimálnímu omezování návštěvnického provozu zahrady. Naopak věříme, že si návštěvníci nenechají ujít příležitost a na vlastní oči budou sledovat průběh prováděných zásahů. Přesto žádáme návštěvníky o shovívavost, opatrnost a respekt v místech, kde se bude intenzivně pracovat,“ přiblížila Šnajdarová.

Kromě tohoto projektu probíhá také projekt obnovy Květné i Podzámecké zahrady za téměř 337 milionů korun. V Kroměříži vznikne i Národní centrum zahradní kultury. Podle záměru autorů stejnojmenného projektu podpořeného z evropských fondů se tam budou jezdit školit odborníci na historické parky z celé Evropy. Celý projekt by měl být dokončen v prosinci 2014. Jeho nosnou částí je ale především obnova obou zahrad.