Trať mezi Hrušovanami nad Jevišovkou a Hevlínem čeká definitivní zánik

Jižní Morava - Diskuse o obnovení provozu se na jihu Moravy vedly o tratích mezi Hrušovanami nad Jevišovkou a Hevlínem a spojení mezi obcemi Čejč a Uhřice na Kyjovsku. Pravidelná osobní doprava tam už dříve skončila a Správa železniční  dopravní cesty (SŽDC) zahájila správní řízení o ukončení provozu, což je poslední krok ke zrušení tratí. Správní řízení končí tento týden. Už teď je ale téměř jisté, že cestující se po těchto tratích více nesvezou.

Ministerstvo dopravy vydalo prohlášení, že k rušení tratí nedojde bez souhlasu krajů. Získat ho by ale pro SŽDC neměl být problém. „Na tratích se už nejezdí. Nepovede to k žádným změnám v regionální dopravě,“ řekl mluvčí Jihomoravského kraje Jan Chmelíček k rušení kolejí mezi Čejčí a Uhřicemi u Kyjova a Hrušovanami nad Jevišovkou a Hevlínem. Podle něj byl provoz na těchto tratích zrušen kvůli nerentabilitě a v budoucnosti mohou být rozebrány.

Starosta Hevlína Drahomír Nosek o rušené trati (zdroj: ČT24)

Do správního řízení o ukončení provozu, které začalo 8. prosince loňského roku, se mohli přihlásit všichni nezávislí dopravci i možní kupci i města a občanská sdružení, která by chtěla trať upravit na cyklostezku, což je častá atrakce v zemích EU.

Trať Hrušovany - Hevlín asi definitivně skončí

Hevlínští se  proti rozhodnutí o rušení tratě odvolali. „Myslíme si, že rozhodnutí o zrušení je překotné,“ tvrdí starosta Hevlína Drahomír Nosek (Moravané). „Trať totiž byla opuštěna teprve v červnu loňského roku.“ Místní už také téměř dvacet let usilují o obnovu železničního spojení s rakouským Laa an der Thaya. A vidí i možnost  využití stávající tratě. Cukrovar v Hrušovanech nad Jevišovkou totiž koupil rakouský investor, což zvýšilo provoz nákladních aut směrem do Rakouska. Podle místních by přitom veškerou tuto dopravu mohla zajišťovat právě železnice.

SŽDC už ale s obnovou provozu nepočítá. „Na trati nebyla v posledních dvou letech objednávána osobní ani nákladní doprava, i z toho důvodu SŽDC podala návrh na zahájení správního řízení na zrušení tratě,“ říká mluvčí SŽDC Pavel Halla. Správní řízení začalo 8. prosince a třicetidenní lhůta na odvolání vyprší tento týden. Žádný zájemce o provozování této tratě se ale dosud nepřihlásil.

Mezi Čejčí a Uhřicemi zřejmě vlaky zůstanou

Vozit cestující ale nebudou. Zájem o zachování provozu projevily Moravské naftové doly. „Správní řízení proto bylo na dobu neurčitou přerušeno,“ potvrdil Pavel Halla. SŽDC teď podle jeho slov čeká na konkrétní požadavky a návrhy, které budou Moravské naftové doly mít.

Opuštěná trať v Hevlíně
Zdroj: ČT24