Radní dnes převzali klíče od pivovaru Hostan. Je definitivně Znojma

Znojmo - Pivovar Hostan ode dneška definitivně patří Znojmu. Zástupci radnice si ráno celý areál fyzicky převzali od lidí z firmy Heineken, od které ho letos za 26 milionů koupili. S předanými klíči od pivovaru si pak společně celý objekt prošli. Teď čeká město rozhodnutí, jak s prázdnými budovami naložit.

„Předávám klíče od areálu pivovaru Hostan a přeji vám i celému městu, ať se tady udělá něco pěkného,“ prohlásil na půdě areálu u vstupní brány pivovaru ředitel Starobrna Tomáš Pluháček.

Právě od Starobrna, potažmo jeho vlastníka Heinekenu, Znojmo areál pivovaru kupovalo. Jednání o jeho prodeji trvala rok. Nakonec ho Znojmo získalo za 26 milionů, i když s několika podmínkami. „Je to podmínka nevaření piva. A v případě, že se město rozhodne v něm pivo vařit, rádi bychom se na tom podíleli - technologicky nebo finančně,“ vysvětlil Pluháček.

Město Znojmo převzalo pivovar do svých rukou (zdroj: ČT24)

Znojmo za areál Hostanu zaplatilo už před dvěma měsíci, katastrální úřad ale nemohl majetek převést kvůli exekuci na majetek Heinekenu, který inicioval jeden z jeho „rozhádaných“ partnerů. Heineken nechtěl převod na Znojmo zdržovat, a tak exekuci přesunul na jiný ze svých majetků. Exekuce z katastru zmizela minulý týden, v týž okamžik se taky majitelem oficiálně stalo Znojmo. Dnešním předáním klíčů je celý prodej definitivně uzavřen.

Zcela otevřená ale zůstává budoucnost areálu. Zatím totiž neexistují kromě studie využitelnosti žádné přesné plány, jak pivovar využít. „Nejpřirozenější by byl rodinný minipivovárek s hotelem plus muzeum pivovarnictví,“ vyslovil svoji představu znojemský starosta Zbyšek Kaššai (ČSSD). S tím by bylo ochotné pomoci i Starobrno. „Máme spoustu historického materiálu, který můžeme rádi zapůjčit,“ dodal Pluháček.

V následujícím roce ale určitě k žádným změnám nedojde, město totiž nemá peníze. „V roce 2011 musíme stabilizovat městskou pokladnu. Veškeré úpravy budeme provádět až v roce 2012 a 2013,“ vysvětlil Kaššai.

Tři části pivovaru navíc ministerstvo kultury před pár dny prohlásilo za památku. Jde o historické kotle na vaření piva. Barokní sklepy proto při následných přestavbách musí zůstat tak, jak jsou. „Počítali jsme s tím, ale situaci to přesto komplikuje. Investor nebude mít volnou ruku a musí využívat stávajících prostor kulturní památky,“ dodal Kaššai.

Pivo se ve znojemském pivovaru, jehož součástí je i románská rotunda z 11. století, nevaří už skoro rok a půl. Výroba se přesunula do Brna, a to z provozních důvodů. Pro těžká auta převážející pivo bylo stále složitější se dostávat do historické části města. Znojemští štamgasti si samozřejmě na změnu nejdříve stěžovali, Starobrno je ale ústy ředitele Pluháčka uklidnilo: „Hostan vaříme podle původní receptury a pod dohledem znojemského sládka.“