Na štědrovečerních stolech skončí desetitisíce kaprů z Pohořelic

Pohořelice - Do Štědrého dne zbývá pouhých 14 dní. Rybáři z Pohořelic mají v těchto dnech plné ruce práce, nebo spíše ryb. Desetitisíce kaprů z jejich sítí skončí na štědrovečerním stole nejen v českých rodinách, ale také v zahraničí. Přestože dnes mnozí dávají přednost jiným druhům ryb, moravští rybáři teď musejí naložit i několik set metráků kaprů denně.

Dlouhá zima, chladné jaro i podzim. Nic z toho letos chovu kaprů nepomohlo. „I přes negativní dopady na výrobu ryb se nám podařilo zabezpečit ryb dostatečné množství. Jak v první kategorii, tak ve výběrové kategorii,“ řekl Roman Osička z Rybníkářství Pohořelice.

Už čtvrtý rok prodávají rybáři z Pohořelic kapry za stejnou cenu. Kilo kapra na stánku by se tak i letos mělo pohybovat mezi 80 a 90 korunami. Rybáři musejí ceny držet dole, konkurenti totiž klasického českého kapra částečně vytlačují.

Roman Osička z Rybníkářství Pohořelice o chovu a spotřebě kaprů v Česku (zdroj: ČT24)

Zájem Čechů o kapra podle nich spíše stagnuje. „Roční spotřeba sladkovodních ryb je u nás celkově velmi nízká. Pohybuje se jen kolem jednoho kilogramu na osobu,“ uvedl Osička. Zvýšení odbytu nepomohlo ani chráněné označení původu – Pohořelický kapr – jako jakási pečeť kvality, kterou se rybníkářství může chlubit od roku 2007.

Přesto se teď rybáři nezastaví. „Před Vánocemi býváme v práci třeba od půlnoci do půlnoci, jedeme nonstop,“ prozradil rybář Jakub Polický.

Rybníkářství Pohořelice vyprodukuje 1000 tun kaprů ročně, z toho 40 procent jde na export na Slovensko, do Rakouska i do Rumunska.