Napoleon bude u Slavkova bojovat nastálo

Slavkov – Přestože Slavkov u Brna je spojován především se slavnou bitvou tří císařů, expozice v jeho zámku se jí věnují jen okrajově. To by se ale na jaře 2013 mělo změnit otevřením moderní expozice věnované Napoleonovu tažení střední Evropou. Vybudování stálé výstavy ve zchátralých jízdárnách tamního zámku přijde na 70 milionů korun. Větší část nákladů bude hrazena z evropských dotací. Objekt si už převzala stavební firma, koncept nové expozice bude hotov do ledna příštího roku.

Výstavy na slavkovském zámku prezentují rod Kouniců, jemuž kdysi honosné sídlo patřilo, a architekturu. Se slavným vojenským střetem u Slavkova je spojeno především trojrozměrné animované ztvárnění průběhu bitvy. „Slavkov si ale rozsáhlou expozici určitě zaslouží, protože spousta návštěvníků, kteří k nám přijíždí jak z tuzemska, tak ze zahraničí, hledá připomínku právě bitvy,“ domnívá se ředitel zámku Aleš Šilhánek.

Stálá výstava by měla informovat nejen o bitvě, ale i o celém slavkovském bojišti. Doplňovat by se měla s expozicí, která je součástí památníku Mohyla míru. "Námět expozice je pojat tak, aby návštěvník mohl navštívit jak Mohylu míru, tak slavkovský zámek a aby se informace, které získá, vzájemně doplňovaly.

Rozhovor s Alešem Šilhánkem (zdroj: ČT24)

Koncepce je prospěšná pro oba subjekty, konkurovat si nebudou," tvrdí Šilhánek. Na zámku se podle jeho slov návštěvníci dozvědí i vše, co se odehrávalo před bitvou v Evropě, i o období, které po ní následovalo a které obyvatelé slavkovského regionu prý prožívali těžce.

Úpravou zámeckého prostoru vznikne plocha o rozloze 800 metrů čtverečních ve dvou podlažích, propojených po povolení od památkářů výtahem. „Konírna i jízdárna jsou ve špatném stavu, vyžadují základní stavební rekonstrukci, která by je uvedla do provozuschopného stavu,“ upozornil Šilhánek. V objektu bude vybudován přednáškový sál a expozice.

V ní by měli příchozí naleznout nejen vzácné exponáty ve vitrínách, ale i zbraně, helmy a vojenské uniformy, jichž se budou moci dotýkat, a v případě zájmu si je dokonce přímo na místě také vyzkoušet. „Expozice bude pojednána komplexně, multimediálně, s interaktivními prvky tak, aby si jak mladá generace, tak odborníci přišli na své,“ doplnil ředitel zámku.

Slavkov si slavného císaře a vojevůdce připomíná v srpnu Napoleonskými dny, na začátku prosince pak rekonstrukcí bitvy, při níž Napoleon v roce 1805 porazil početnější ruské a rakouské šiky. Bitvu si příští sobotu zopakuje 1200 členů vojenských historických klubů z 15 evropských zemí.

  • Napoleonské dny autor: Jaroslav Švanda, zdroj: Projekt Austerlitz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2125/212413.jpg
  • Napoleonské dny autor: Jaroslav Švanda, zdroj: Projekt Austerlitz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2125/212414.jpg
  • Pozvánka na bitvu u Slavkova 2010 zdroj: Projekt Austerlitz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2125/212412.jpg