Znojmo začalo budovat městskou vinici. První úrody se dočká asi za tři roky

Brno - Po letech plánování se konečně pustila znojemská radnice do budování městského vinohradu. Ten vzniká v Karolíniných sadech pod chrámem svatého Mikuláše . Prudký slunný svah je podle vinařů pro pěstování révy přímo ideální. A město tak opět naváže na staletou tradici. Město tady totiž pěstovalo víno od středověku až do devatenáctého století, než ho město přestavělo na park.

„To už si pamětníci nemůžou pamatovat. Tehdejší představitelé Znojma se rozhodli přestavět vinici v rajskou zahradu, ale ten projekt nebyl nikdy dotažen do konce,“ přiblížil historii městské vinice ředitel Městské zeleně Znojmo Radoslav Habrdle.

„My jsme se rozhodli, že spojíme dvě užitečné věci, tedy rekonstrukci Karolíniných sadů a výstavbu vinohradu. Proto tady nebudou vysázeny jen rostliny vinné révy. Vznikne tady i altánek pro návštěvníky města a degustační stánek. Bude to takový symbol Znojma jako města vína,“ dodal starosta Petr Nezveda (ODS).

Stanislav Lancouch, jednatel společnosti, která se o vinohrad bude starat (zdroj: ČT24)

„Obvyklá výsadba na hektar je kolem tří tisíc kusů rostlin, v tomto případě to bude zhruba trojnásobek, a vzhledem k tomu, že plocha je půl hektaru, tak je to asi čtyři a půl tisíc kusů,“ popsal Habrdle.

Dělníci už začali s přípravou teras pro výsadbu. Velký výnos si radnice ani soukromé vinařství, které bude městský vinohrad provozovat, neslibuje. Úroda má sloužit hlavně k reprezentačním a marketingovým účelům.

„Naše představa je, že tam dáme typická vína pro znojemskou podoblast, bude to sauvignon, veltlín a ryzlink rýnský. To jsou odrůdy, které jsou i v certifikaci VOC, což znamená Víno originální certifikace,“ řekl Stanislav Lancouch, jednatel společnosti Lanhofer.

Vinnou révu tady vinaři zasadí už na podzim. Lahví s etiketou Znojmo se ale město dočká nejdřív za dva až tři roky. Do nové městské vinice Znojmo investuje v první fázi dva miliony korun. Celkově plánuje dát ze své kasy asi 6 milionů.

Jako první v novodobé historii přišla s nápadem na městskou vinici paradoxně nejsevernější jihomoravská vinařská obec – Brno. A to hned ve dvou městských částech. Zatímco v Bohunicích dvouletá réva ještě nerodila, ve Vinohradech se už radují z plodů svojí práce.

„Naše víno, které je červené a bílé, tedy cuvée směsi, už vlastně existuje druhým rokem a už vyhrává na vinařských přehlídkách,“ pochlubil se starosta Jiří Čejka (ČSSD).