Za špachtli v břiše budou potrestáni 4 lidé

Ivančice - Nemocnice v Ivančicích za selhání, kdy po operaci zdravotníci nechali v břiše ženy operační nástroj, potrestá čtyři lidi snížením platu či odvoláním z funkce. Mezi nimi bude i operující lékař a zároveň primář oddělení, který kvůli pochybení o svou funkci přijde. Novinářům to dnes řekl ředitel nemocnice Jaromír Hrubeš.

Lékaři z nemocnice v Ivančicích se dopustili pochybení zhruba před pěti měsíci. V břiše ženy, kterou operovali, zapomněli osmadvaceticentimetrový chirurgický nástroj, takzvanou špachtli. Na chybu přišli až zhruba před týdnem a předmět jí z těla vyjmuli. Celých pět měsíců žena mezitím trpěla bolestmi, neboť předmět se při každém pohybu v těle pohyboval. 

Když navíc žena během pěti měsíců chtěla jít několikrát na rentgen, bylo jí prý řečeno, proč by se měla nechat zbytečně znovu ozářit. Případ se prý navíc personál nemocnice snažil utajit a ženě nabízel odškodnění. Ta to odmítla a zvažuje, že se obrátí na soud a bude žádat náhradu za bolest.

Ivančická nemocnice patří pod Jihomoravský kraj a se 300 lůžky se řadí mezi jeho menší zařízení. Je jedinou komplexní nemocnicí v okrese Brno-venkov, větší část jeho obyvatel to ale má blíže do Brna s mnohem širší nabídkou.