Výměna trenéra zafungovala. Zbrojovka porazila Olomouc

Brno - Fotbalisté Zbrojovky Brno porazili pod vedením nového kouče Ludevíta Grmely v předehrávce 23. kola první fotbalové ligy Sigmu Olomouc 2:0. První vítězství v jarní sezoně zajistily Brňanům v závěrečné čtvrthodině góly Pavla Mezlíka a Petra Švancary. Sigma už potřetí za sebou vyšla v lize bodově naprázdno, zápas dohrávala od 68. minuty bez vyloučeného Varadiho.

Grmela sáhl oproti poslednímu utkání Brňanů v Jihlavě (0:2) ke třem změnám. Do obrany nově zařadil Buchtu, do středové řady Frejlacha a v útoku nechal jen na lavičce domácí ikonu Švancaru, zatímco příležitost dostal Kroupa. Olomoucký trenér Pivarník po prohrách se Spartou zařadil do základní sestavy Housku a Petra.

Na výkonu Zbrojovky bylo patrné zlepšení oproti dosavadním jarním zápasům. Brňané bojovali a přidali důraz v osobních soubojích, zpevnili defenzivu a po celý úvodní poločas diktovali tempo hry. Měli územní převahu, do šancí se však dostávali s obtížemi, v zakončení postrádali přehled i přesnost. Dvakrát zahrozil po čtvrthodině hry Kroupa, ale v obou případech špatně zasáhl míč.

Sigma se úspěšně bránila a zmohla se jen na náznaky rychlých protiútoků, které hosté ani jednou nedotáhli do koncovky. Brankáře Doležala olomoučtí útočníci vážněji neohrozili.

Studio fotbal (zdroj: ČT24)

Po změně stran ale zvýšili Olomoučtí aktivitu. Na několik minut dostali soupeře pod tlak a domácí obránci se dostávali do potíží. Největší šanci měl ve 48. minutě Ordoš. Nejdříve ve vyložené šanci netrefil míč a vzápětí jen nastřelil padajícího brankáře Doležala. Brňané chvilkový drtivý tlak odrazili, ale Olomouc převzala režii zápasu. Ofenzivu hostů však částečně oslabilo v 68. minutě vyloučení střídajícího Varadiho po druhé žluté kartě.

Početní převahu Zbrojovka zužitkovala v 77. minutě, kdy Mezlíkovu střelu tečoval Vepřek a na změnu směru míče už brankář Zlámal nezareagoval. Hosté i v oslabení otevřeli hru, těsně před koncem se ale po jejich chybě dostal k protiútoku po necelé minutě svého pobytu na trávníku Švancara a sólo od půlící čáry zakončil druhou brankou.

Zbrojovka Brno - Sigma Olomouc 2:0 (0:0)

Branky: 77. Mezlík, 86. Švancara. Rozhodčí: Ardeleánu - J. Paták, Mokrusch. ŽK: Buchta, Frejlach, Brabec - Navrátil, Varadi, Vepřek. ČK: 68. Varadi. Diváci: 3521.

Brno: Doležal - Buchta, Brabec, Pernica, Husár - Mezlík, Zavadil, Frejlach (63. Sus), Lutonský (87. Michal Škoda) - Kroupa (85. Švancara), Markovič. Trenér: Grmela.

Olomouc: Zlámal - Koutný, Dreksa, Šindelář, Vepřek - Pospíšil, Houska - Petr (83. Javůrek), Ordoš (74. Hořava), Navrátil (46. Varadi) - Doležal. Trenér: Pivarník.

Ludevít Grmela (Brno): „Snažili jsme se soupeře napadat v hloubi jeho obrany, abychom jej nepustili ke hře. První poločas byl bez šancí, ve druhém jsme měli několikrát štěstí (při tlaku soupeře i při gólu Mezlíka), které nám v předchozích zápasech chybělo. Zvýšili jsme herní nasazení a chtění. Hráči dali do výkonu něco navíc.“

Roman Pivarník (Olomouc): „V prvním poločase byl zápas na obou stranách bez šancí. Brno nás předčilo v důrazu. Dobře nás napadali a komplikovali rozehrávku. Naše hra se po poločase změnila. Byli jsme aktivnější, využívali volné prostory. Chtěli jsme v Brně bodovat, bohužel jsme vyšli naprázdno.“